Бившите управляващи минираха свободния пазар на електроенергия, анализира Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране във вестник „Сега”.
От ГЕРБ тези дни се опитват да пробутват абсурдни внушения – при тях токът бил евтин, а след тях – и потоп. Слушаме Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев да обясняват, че благодарение на мъдрото им управление цените на електрическата енергия са били значително по-ниски, после скочили заради действия и бездействия на двете служебни правителства.
Първо, трябва да припомним на бившите управляващи, че проблемът не е само български. Цяла Европа страда от безпрецедентното поскъпване на електроенергията. Отделен въпрос е, че в България скокът можеше да бъде силно ограничен, но това не се случи, а тъкмо обратно – негативните последици от поскъпването в Европа у нас се мултиплицираха. И причините за това са

грешки и нормативни „бомби“, заложени не от друг, а от ГЕРБ

Ето само някои от тях:
Най-голямата „бомба“ е поправка в Закона за енергетиката, прокарана от ГЕРБ през февруари 2021 г. Става дума за нова редакция на чл. 100, ал.4 от закона, която гласи, че всички производители на 500 и повече кВт трябва да продават електроенергията си само на организиран борсов пазар. Това доведе до следните последствия:
– борсата стана монополист и се прекрати възможността за сключване на двустранни дългосрочни договори на ниски цени между производители на енергия и потребители.
– големите енергийно интензивни потребители започнаха интензивно да купуват от пазар “ден напред”, а не от пазар „дългосрочни продажби” на борсата (притеснени от перспективите за възможен локдаун заради поредна пандемична вълна и изкушени от ниските цени в този пазар към момента).
В резултат при скока на цените на пазарите “ден напред” в цяла Европа над 8 пъти и нарастналото търсене на енергия за износ на българската борса

почти всички потребители се оказват пред фалит

С промените в закона, прокарани от ГЕРБ, държавният преносен оператор ЕСО и разпределителните предприятия (ЕРП-тата) бяха задължени да купуват енергията за технологични разходи също от организиран борсов пазар. По причините, споменати по-горе, ЕСО и ЕРП започнаха да купуват от пазара “ден напред”. Получи се следната картина: През юни 2021 г. при определяне на цената на мрежовата услуга (това е цената за пренос и за разпределение през мрежите средно и ниско напрежение и основен фактор е токът за технологични разходи) КЕВР е стъпила на прогнозна пазарна цена 124 лв. В действителност обаче цената, на която предприятията купуват енергията за технологични разходи, се оказва до 8 пъти по-скъпа. А те продължават да получават от абонатите 8 пъти по-малко пари за мрежовата услуга, която предоставят. Компенсация за направените по-големи разходи ЕСО и ЕРП ще получат през юли 2022 г. и тя ще бъде разсрочена в месечните плащания по новите цени за мрежови услуги през целия нов ценови период.
Впрочем прави впечатение едно странно съвпадение, свързано със заложените ценови „бомби“ – веднага след приемането на промените в Закона за енергетиката през февруари 2021 г. председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов (от ГЕРБ) напусна парламента и стана изпълнителен директор на БЕХ.
Според мен е наложително

да се изследват формалните и неформалните връзки на Делян Добрев

(депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър) и на неговия “дрийм тим” с енергийната и фондовата борса.
Една от препоръките на мисията на Европейската Комисия в началото на 2021 г. у нас е да се ревизира наложеното монополно положение на българската енергийна борса. Очевидно „свободният“ електроенергиен пазар в България е само на думи – монопол и свободен пазар са несъвместими понятия.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.