За пореден път ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане” дадоха пример за единодействие в Народното събрание. Трите опозиционни формации този път се събраха поради съвсем необичаен повод. Те подкрепиха предложението на герберите да се проведе изслушване на премиера Кирил Петков в парламента заради „безпрецедентната политическа репресия”, както бившите управляващи определиха ареста на лидера си Бойко Борисов. Новото мнозинство обаче им отказа, пише вестник „Сега“.
Самият факт, че опозиционерите се обединиха по такъв въпрос е действително символичен. „Възраждане“ винаги са твърдяли, че се борят срещу партията на Борисов и управленския модел, който тя олицетворява. А ДПС вечно се оплакваха, че са подложени на репресии от герберите, когато те управляваха – и се жалват от същото и сега, само че вече хвърлят обвиненията си върху новите управляващи. А досегашното единодействие на опозицията беше по далеч по-незначителни поводи.
По повод идеята за изслушване депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви от парламентарната трибуна, че Петков трябва да обясни „какво се случва в българската държава”. Той посочи, че вече са налице доказателства, че при ареста на Борисов и неговите сподвижници е нарушен законът. И определи премиера, заедно с вътрешния министър Бойко Рашков, като закононарушители.
При гласуването на предложението за изслушване подкрепа му дадоха трите опозиционни политически сили. От мнозинството го отхвърлиха. Един депутат от ИТН първоначално одобри идеята на бившите управляващи, но при повторно гласуване се „поправи” и се присъедини към колегите си.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.