– Господин Иванов, в началото на септември учителски отбор по тенис на маса, воден от Вас спечели международно учителско състезание. От колко време се занимавате със спорт?
– Всъщност обичам да спортувам още от времето, когато аз бях ученик. Тренирал съм футбол, танцувал съм народни танци в танцов ансамбъл, играл съм и баскетбол и други спортове, сред които е и тениса на маса.
С този спорт се занимавам активно през последните няколко години. Първоначално просто за поддържане на добрия тонус играех с приятели, колеги и ученици. След това реших да вдигна малко нивото и да се уча от шампиони като г-н Марио Якимов, нашият ученик Мартин Иванов, Мейджан Шабанова, която се присъедини към учителския екип в СУ „Николай Катранов“. Благодаря им за всичко, на което ме научиха. Участвал съм в няколко любителски състезания преди учителската спартакиада, но мечтата ми беше да участваме и да спечелим купата в това престижно състезание, организрано от Синдиката на българските учители. Много се радвам, че се събрахме такъв силен и мотивиран екип заедно с г-н Йордан Йорданов, директор на ОУ „Васил Левски“ – с. Върбица, община Горна Оряховица; г-н Станислав Георгиев, учител по ФВС в СУ „Максим Райкович“ – гр. Лясковец; г-н Атанас Йошев, служител в СУ „Николай Катранов“ и г-жа Мейджан Шабанова, учител по ФВС в СУ „Николай Катранов“, и успяхме да станем шампиони без нито една загуба на отбора.
– Колко време тренирахте за това състезание и спазвахте ли някакъв режим тогава?
– Лятото тренирах по-активно и упорито, но не бих казал, че съм бил посветен само на това. Знаете, че училищните дректори имат доста ангажименти и през лятната ваканция, освен това пътувах и със семейството си. Все пак се стараех да поддържам добра форма за предстоящото в началото на септември състезание. Не съм спазвал определен режим.
– Какво е за Вас спорта в ежедневието на директор на едно от най-големите свищовски училища?
– За мен спортът е начин да се възстановявам след динамичен натоварен делови ден. Така релаксирам най-добре.
– Това инцидентно участие ли е или едно от Вашите занимания в свободното Ви време?
– В Учителската спартакиада участвам за втори път – миналата година също се явих в турнира по тенис на маса и завоювахме медали, но представянето ни тогава не беше така убедително, както сега. Иначе да, в свободното си време обичам да спортувам.
– Като учител и директор – Вашето мнение, днешното поколение не загърбва ли спорта за сметка на сърфирането в интернет?
– Надявям се това да не е така. За щастие, сред нашите ученици има много изявени спортисти – футболисти, тенисисти, баскетболисти, хандбалисти, волейболисти, каратисти и др. Гордеем се и се радваме на техните успехи. Много ми е приятно, когато виждам спортните площадки в училищния ни двор пълни и да се ползват постоянно – и в часовете, и в свободното време на учениците.
– Стимулирате ли учениците и колегите си да спортуват, не само за спортни успехи, а за здравето си?
– Като директор винаги съм се стремял в училище да има подходящи условия, в които учениците и учителите да могат се чувстват комфортно и да спортуват с желание. Много съм благодарен на община Свищов, че ни включи в проекта „Красива България“ и така успяхме да изградим в двора на училището две модерни съвременни мултифункционални спортни площадки, които ползваме с истинско удоволствие. На разположение на учителите и учениците са и двата ни физкултурни салона, които като материална база са в много добро техничско състояние.
При организирането на тазгодишните клубове за занимания по интереси в училище се съобразихме с желанието на учениците и сформирахме четири групи за спортни дейности – по тенис на маса, хандбал и две по баскетбол.
В контекста на пандемичните условия, в които се налага да работим и по-конкретно изискванията на МОН да няма смесване на класове във физултурните салони, за тренировките на една от групите – тази по тенис на маса, ще ползваме и Актовата зала на училището, където през последната година – заради пандемията, масовите мероприятия са доста ограничени и залата почти не се ползваше. Сега временно там сме монтирали маса за тенис и децата ще могат да тренират. Считам, че когато човек има желание, решения могат да бъдат намерени. Така и кризата с Ковид-19 ни научи да бъдем гъвкави и да мислим в нестандартна посока.
– Втора година на пандемия – как се отразява това не само на учебния процес, а на физическото развитие на учениците?
– За съжаление, пандемията нанася много поражения в живота ни – някои виждаме още сега, а други ще се проявят чак след време. Ситуацията на непредвидимост влияе негативно и демотивира. Въпреки това в СУ „Николай Катранов“ се стараем да създадем една спокойна атмосфера за учителите и учениците, в която те да могат да работят пълноценно, да има активен ефективен образователен процес. Надяваме се присъствените учебни занятия да продължат възможно най-дълго. Каквото зависи от нас го правим: близо 40 души от педагогическия персонал вече са със завършен ваксинационен цикъл, непрекъснато призоваваме да се спазват противоепидемичните мерки в училище, не допускаме болни деца и служители в училище. Мисля, че просто трябва да бъдем по-отговорни и разумни в поведението си.
Александър ШАБОВ


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.