В Германия се обсъжда задължителна имунизация, а в Австрия отказващите ще плащат до 7200 евро. В същото време съда в щата Мисури спря заповедта за задължителната ваксинация, обобщава „Сега”.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички гърци над 60-годишна възраст преди заседание на кабинета в Атина във вторник, в опит да се справи с новата заплаха от варианта “Омикрон“ преди празничния сезон. Тези, които откажат да се ваксинират, ще трябва да плащат месечна глоба от 100 евро за всеки месец, в който са неваксинирани. Заповедта влиза в сила от 16 януари, обяви Мицотакис. Средствата, събрани от глобите, ще бъдат предоставени на гръцките болници, борещи се с пандемията.
Жителите на Австрия, които отказват да се ваксинира, пък ще трябва да плащат глоби до 7200 евро, се казва в проект на австрийския закон за ваксинация срещу ковонавирус, предава Euroactive. Според проекта, цитиран от австрийския вестник Die Presse, освободени от глоба са само онези, които не могат да бъдат ваксинирани поради здравословни причини. В проекта остава неизяснен въпросът дали бустерните дози също ще бъдат задължителни и дали прекаралите вируса ще имат еднакви права с ваксинираните.
Всички, които откажат да се съобразят с ваксинационната кампания, която става задължителна от февруари, ще бъдат викани в районната администрация. Ако игнорират призовката два пъти, ще бъдат глобени 3600 евро. Ако нарушаването на закона за ваксинация излага други лица на “сериозен риск“ или ако продължат да игнорират заповедта, те ще бъдат глобени до 7200 евро. Според предложението, ако неваксинираните лица продължават да отказват да се ваксинират дори след като са получи глобите, те ще трябва да плащат на всеки 6 месеца.
Законопроектът ще бъде представен на 6 декември.
Германия обсъжда все по-настойчиво да въведе задължителна ваксинация. Олаф Шолц, който ще стане новият канцлер на Германия следващата седмица, подкрепя въвеждането на задължително ваксиниране в страната и забраната неваксинирани да посещават магазини със стоки, които не са от първа необходимост, съобщи „Билд“. Днес канцлерката Меркел обсъди с премиерите на 16-те провинции пандемията. Започва активно поставяне на бустерна доза, учениците отново ще носят маски в училище, мачовете на Бундеслигата ще бъдат без публика, все още няма решение за нощните клубове и дискотеките.
В четвъртък ще има още едно подобно събиране, на което ще се вземат окончателните решения.
Окръжният съд в Мисури спря заповедта за задължителна ваксинация за всички здравни работници в общо десет щата, съобщава БГНЕС.
Според решението прилагането на заповедта за задължителната ваксинация и на здравни работници и на други участници в програми за здравно осигуряване трябва незабавно да бъде преустановено. Освен за Мисури решението се отнася и за щатите Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота и Уайоминг, които се присъединиха към иска. Окръжният съд на Мисури приема възраженията на ищците, че решението за задължителната ваксинация е прието от федералното правителство, но не е одобрено от Конгреса на САЩ. Съдията пише, че обществото има интерес да бъде запазено статуквото, докато съдът не се произнесе по съществото на делото, тъй като в противен случай ще бъде поставена под въпрос възможността на здравните заведения да обслужват пациенти и да спасяват живот.
В началото на ноември Белият дом нареди на около 84 милиона служители на частни компании да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус или редовно тествани до 4 януари 2022 г. През този период се изисква и здравните работници да бъдат ваксинирани. Според оценките на властите, общо става дума за около 17 милиона души.
Според университета „Джонс Хопкинс“, който въз основа на информация от федералните и местните власти, изчислява, че в САЩ вече има над 48,3 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, а повече от 777 хиляди души са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.