Уникална изложба на макети на военни кораби от личната колекция на Владимир Стоянов и на картички от фонда на Регионалния исторически музей – Русе откриха тази вечер в ХГ „Николай Павлович”, видя Актуално Свищов. Мероприятието, което е част от програмата на община Свищов, посветена на 145 години от Освобождението на града, бе открито от директора на Исторически музей – Свищов Ивелина Габровска.
Владимир Стоянов разказа, че увлечението му към моделирането е започнало когато е бил в пети клас и се записва в кръжок по авиомоделизъм в училище. По-късно е поканен да се присъедини и към клуб по корабомоделиране, което впоследствие остава негово хоби през целия му живот. 75-годишният автор на изложените модели военни кораби разказа историята на всеки един десетте експоната, като добави, че с някои от тях е участвал неведнъж на изложби и състезания, където биват оценени подобаващо. Той сподели, че моделирането развива много качества, умения и знания в различни области на науката и би било чудесно повече млади хора да бъдат привличани към подобен род занимания.
Уникалните експонати и богатата колекция от картички могат да бъдат разгледани в Художествената галерия „Николай Павлович“ до 22 юли.
Снимки: Пресцентър община Свищов СнимкиТУК