Екипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. Това каза кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски в предаването „Панорама“ по БНТ.
След приключването на кръга от срещи с парламентарните групи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председаЕкипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. тел обясни, че неговата задача е била да осъществи гражданска инициатива, показвайки че в обществото има хора, които се интересуват от това, което се случва, и са силно обезпокоени, но все пак са готови да направят крачка за решаването на проблемите.
„Много съм доволен от проведените консултации с „Демократична България“, „БСП за България“. ДПС и „Български възход“. Въпреки всичко хората дойдоха на срещата. Това означава, че има отворена врата за диалог“, обясни той.
Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.
Въпреки че Габровски изрази становище ще има по-голяма вероятност да се реализира първият мандат отколкото следващите, той не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер за третия мандат от друга политическа сила, но при условие, че се спазват същите принципи – пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни оцветки.
По негови думи едноличният избор на всички министри е бил първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов.
Никога, никога не бих се съгласил на нещо друго“, категоричен е той.
Политическата криза и проблемите
Според професор Николай Габровски България е в беда и проблемите в страната са твърде много – усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, набавянето на средства по европейски програми за периода 2021-2027 година, влизането в еврозоната, присъединяването към шенгенското пространство.
В ситуация на повтаряемост на изборния цикъл, по думи на кандидат-премиера, се повтаря една и съща грешка и е наивно да се очакват различни резултати. Габровски твърди, че днес отново сме в навечерието на нови извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до още избори. Преодоляването на този проблем е необходимо и трябва да се търси различен подход, смята още той.
„Когато се случи някаква беда или инцидент, има хора, които стоят отстрани и гледат, има и такива, които се опитват да окажат помощ. В този случай прецених, че може би е редно да направя тази крачка – да изляза от зоната си на комфорт и своето русло и да се опитам да променя малко хода на тези събития“, подчерта още Габровски.
Кой е виновен: Каква е болестта на българската политика?
„Със сигурност няма невинност в тази ситуация. Една от основните причини е липсата на диалог“, уточни кандидат-премиерът по повод причината за политическата криза у нас.
По думите му политическата ситуация у нас напомня на уличен бой с размяната на остри реплики и „удари под кръста“. Никой не мисли за друго освен победа, смята Габровски. Той заяви, че е време ескалиращата конфронтация да бъде прекъсната.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.