„Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност“. това каза в „Панорама“ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Тя потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, но отказа да влезе в детайли, докато разговорите окончателно не приключат.

Аз направих моя ход като върнах изпълнения мандат на президента и дадох шанс преговорите да продължат до последния момент, посочи тя. „По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание“.

По думите й Николай Денков е подал оставка без нейното знание.

„Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време“.

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел.

„Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори“.

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена – за Министерството на отбраната и на енергетиката.

„В този момент имах и друго предложение – да остане сегашният състав на правителството, да си дадем ое няколко дни да се финализира споразумението и в него вече има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи“.

Нямам нищо лично против министър Тагарев – каза Мария Габриел.

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение е в обем от 14 страници до момента и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

„Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет“.

Мария Габриел оценява високото доверие, дадено ѝ от страна на Бойко Борисов и се чувства отговорна за решенията си.

„В правителството не участва само Мария Габриел, зад нея има парламентарна група с най-голям брой гласове в НС – 69“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.