Преди време Бойко Борисов лепна на Корнелия Нинова съвсем несправедливо прякора „Г-жа Лъжа“. Това определение „след това се повтаряше многократно от много активисти на ГЕРБ“, припомни Нинова, която тръгна да съди Борисов, но съдът реши, че определението е „безлично, абстрактно, безадресно“, „касае се за жена политик, но не и конкретно Корнелия Нинова“. Това анализира Петьо Цеков във вестник „Сега“.
Лошо решение на съда. Съдът трябваше категорично да отсъди, че Борисов греши, защото г-жа Нинова не лъже – тя може да преиначава истината, тя е пластична във възгледите си, тя е уверена в позицията си дори когато греши, но не лъже.
В политиката

Нинова е ревностен почитател на верижната полигамия –

в кратък отрязък от време тя страстно брани дадена идея, а в следващия период смачква същата идея и с шут я изритва към политическото кошче, защото е време да брани пак толкова страстно друга идея, която може да е противоположна. Каква ти тук лъжа? Това е г-жа Истина, просто истината при Нинова е временно явление, преди да се появи друга по-истинска истина. Политическа повратливост, непоследователност, шмекерлък на дребно, който разчита на късата памет на електората, някаква тройна препечена дядова усуканица. Или еволюция на възгледите, както биха казали апологетите Нинови в БСП. Нинова сменя позицията си по-често от ляв бек на световното, но не лъже.
Преди две години, например, Нинова положи кански усилия, за да докаже на света, че БСП е алтернатива на статуквото. „Решени сме да продължим битката си за промяна на модела „ГЕРБ“. За нас това е принципна, последователна позиция, почти 7 години се бием с този модел, и трябва да се знае кой къде се поставя в тази ситуация по оста задкулисие, кражби, обръчи от фирми или правова държава, законност, ред и правила еднакви за всички. Ние сме решени да продължим битката си за промяна на модела „ГЕРБ“ и за друг начин на управление на България с всичко, което през годините сме казвали, последователно на думи и с действия сме отстоявали“, редеше тя.
Миналия месец Нинова обясняваше от парламентарната трибуна колко дълго са се борили, докато накрая: „И излязохме от формата на статуквото и станахме една от партиите, които наистина искаме промяна“.

Пламенно, страстно… Като желязна лейди, а не като г-жа Лъжа

Днес Нинова погребва времето, с което се гордееше – времето на коалицията с ПП и ДБ, през което тя бе вицепремиер. Днес вчерашните партньори са „крадци на избори“, врагове на свещеното избирателно право да гласуваш с хартийка. Еволюция на възгледите? Ама, разбира се, какво друго?
Интересното е, че Нинова погребва миналото си със същата страст, с което ИТН погреба връзката си в същата бивша коалиция. Нинова не анализира съдбата на ИТН. Тя дори съдбата на БСП не анализира след последните избори, а остави това за конгреса през февруари, на който Партията ще се чуди кое по-напред да анализира – предните избори, следващите, кекавото си състояние или международното положение.
Погребването и изкопаването на миналото мина скоротечно и това личи най-ясно в отношението на Нинова към „Продължаваме промяната“. За Нинова това беше: „президентската партия“, която „се опита да разбие коалиция „БСП за България“ и да „накупи“ „Екогласност“. „Директната подкрепа на президента Радев към тази партия, показана по различни начини, удари БСП“, казваше тя преди да… влезе в коалиция с ПП. Тогава изведнъж осъзна, че ПП не е президентска партия, че президентът има друг политически проект. Тогава Нинова заобича ПП и започна да работи много добре с Кирил Петков. Сега на ход е нов повратлив момент и Нинова отново мрази ПП – сега е много лоша и крадлива партия.

Същата пластичност Нинова показа за машините, знаете…

В момента е върл противник на машинния вот, с който ПП окрали по 5-6 бюлетина от машина. Преди казваше: „Управляващи от ГЕРБ, не искате машинно гласуване, защото нямате воля за честни избори“ – 16 септември 2020 г., и „Само машинното гласуване е гаранция за честни избори“ и „БСП сме парламентарна гаранция за машинно гласуване“. 31 август 2020.
Как е? Еволюция на възгледите? Не, висш политически плонж!
Мнозина смятат, че най-големият плонж в кариерата на Нинова тепърва предстои – влизането й в общо правителство с представители на ГЕРБ и БСП. Ако това стане, наистина Нинова ще престъпи ред граници, които тя и ръководството на собствената й партия създадоха през годините. БСП има категорична позиция, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. В нощта след изборите Нинова изброи пет точки, като последната от тях бе: „Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и

няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС“

През последните дни Нинова оплю отгоре до долу ПП като крадци, което означава, че няма да подкрепи и първия мандат. Въпреки това Нинова говори, че правителство все още може да има и то ще се случи с третия мандат. „Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, тогава ще решим“, казва тя. С третия мандат правителство все още може да има, но само ако то бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, това сигурно е ясно и за Нинова. Затова въобще не бива да се учудваме на думите на левия евродепутат Петър Витанов, който онзи ден каза: „Ако някой в БСП си мисли, че с третия мандат може да си прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, повярвайте ми,

„Позитано“ ще му се стори тесен“

Аз вярвам, че Нинова би сключила сделка с дявола само и само да пласира себе си и още двама-трима в изпълнителната власт, но въобще не вярвам, че „Позитано“ ще й се стори тясно след евентуално поредно салтомортале. Вече няма кой да я изгони оттам. Години наред БСП се самоубива ритуално под вождисткото ръководство на Нинова и там едва ли са останали съпротивителни сили, които да попречат на колаборацията й с врага. Кой й попречи да сключи сделка с десните? Никой. Аплодираха я, оправдаваха я.
Няма кой да изгони Нинова от „Позитано“, защото тя вече изгони всеки враг. А останалите приспива с бодряшки откровения от типа: „Загубихме под 1 процент на тези избори“. Истината, която никой не иска да чуе вече на „Позитано“, е, че партията е обречена. Тя отдавна тръгна по седесарските пътеки и днес е на доизживяване. Нинова пое БСП през 2016 г., а през 2017-а за социалистите гласуваха 955 490 души. Днес феновете на Партията са 232 958. Т.е.

Нинова съкрати подкрепата със 700 хил.

– това е факт. Ако Нинова вкара хора в правителството, което съществува заради подкрепата на ГЕРБ и ДПС, колко хора смятате, че ще останат в партията? Ще останат няколко, поименно можем да ги изброим.
През последните 20 г. от редиците на БСП се родиха един куп леви партии, които не прокопсаха. Онзи ден Нинова ги призова да се върнат в партията майка. С какви очи? Най-вероятно след 2-3 г. БСП ще моли да се включи като присъдружна партия в някоя новородена левица и да се сгуши там – така, както СДС се подслони под крилото на Борисов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.