Съобщения за най-ранни футболни изяви, свързани със Свищов, намираме в книгата на Кл. Симеонов “Футболът в България” (1964 г.): “Първата демонстративна среща по футбол (ритни топ) в България е между отборите на гимнастическите дружества “Юнак” от Свищов и Габрово в програмата на Първия юнашки събор, април 1900 г. във Варна и е първи акт, с който Съюзът на гимнастическите дружества “Юнак” манифестира своето намерение да разпростре практикуването на ”ритни топ” в поделенията из страната на своята организация. Повечето свищовци са ученици от Търговската гимназия, а габровци – от Априловската гимназия”. Следователно в Свищов е била позната и се практикувала играта “ритни топ” още в края на 19. век, вероятно по инициатива на учители от Търговската гимназия. Известно е, че завършилият висше образование в Германия д-р Иван Славов е бил учител в Търговската гимназия в Свищов (1909-1910 г.), като е занимавал учениците и с футболната игра. Учители в Търговската гимназия в края на 19. век са били Карл Милде (1887-1906 г.) и Рудолф Фиала (1892-1900 г.), които вероятно също са познавали тази игра.

След Първата световна война, през август 1923 г., във Варна се провежда Първият конгрес на Севернобългарската спортна лига, в която участват делегации от 23 клубове – клонове на лигата. Един от тези клубове е и “Дунав” – Свищов. Клубовете са групирани в четири спортни области: Варненска, Шуменска, Плевенска и Търновска, а след това се включват и областите: Русенска, Врачанска и Видинска.

За изявите на футболистите от “Дунав” – Свищов намираме съобщения и фотографии от 1924 г. Съобщава се, че “Миналия неделенъ день всички спортни дружества въ града ни, откриха сезона съ подобающа тържественость. Сутриньта съ военната музика начело манифестираха изъ града. Следъ обедъ имаше голямъ футболенъ мачь” (“Свищовски известия”, бр. 80 от 19 април 1924 г.). На Гергьовден, 6 май 1924 г., се провежда “величествена манифестация из града” на местното юнашко дружество, а “Следъ обядь дружеството даде големи юнашки игри и състезания…Имаше и мачъ между спортните клубове “Дунавъ” и “Северъ”. Тъй завърши това юнашко и спортно тържество” (“Свищовски известия”, бр. 84 от 10 май 1924 г.).

През следващата година (1925) се съобщава за футболен мач между местните клубове “С.С. 25” (този клуб е основан през май 1925 г., като местните спортни клубове “Север и Славия” са се обединили под името “С.С. 25”) и “Дунав”, завършил с победа на “С.С. 25” с 1:0. На 15 ноември 1925 г. мачът между тези два клуба също завършва с резултат 1:0 за “С.С.25”. От старата фотография, която любезно ни предостави Константин Бакърджиев, се вижда как е изглеждал футболният тим на “Дунав” през тези години.

През 1926 г. се уреждат мачове и с клубове от други градове. Научаваме за предстоящ официален мач на 6 юни между клубовете “Дунав” – Свищов и “Гранит” – Павликени от дивизия “В” (има А, Б и В дивизия) на Търновската окръжна спортна област. Една седмица след това “На 13 юни въ казармения дворъ се срещатъ “Дунавъ” – Свищовъ и “Ударъ” – Бяла Черква, която завършва съ изразителна победа на “Дунавъ” съ 4:0 (“Свищовски известия”, бр. 195 от 19 юни 1926 г.). През септември 1926 г. двата местни клуба “Дунав” и “С.С.25” съставят сборен тим за гостуването си на “Мизия” – с. Стежеров, но губят катастрофално с 6:1. Един месец по-късно обаче “Дунав” отново гостува на “Мизия”, като този път побеждава със 7:1.

Започват да се организират и международни срещи между футболни клубове: съобщава се за мач между “Телиорман” – Александрия и “Дунав” – Свищов, насрочен за 12 септември 1926 г.

През 1928 г. в Свищов се учредява спортен клуб “Славия”, който “застъпва всички видове спортъ: футболъ, баскетболъ, уалиболъ и пр., както атлетика и плаване” (“Свищовски известия”, бр. 284 от 18 май 1928 г.).

Следващи съобщения за футболни мачове намираме в свищовските вестници от 1930 г. – през м. май в Свищов гостува “Левски” от гр. Плевен. Съобщава се, че “Утре, неделя заранта пристига въ града ни първенеца на гр. Плевенъ, спортенъ клубъ “Левски” за да се състезава съ нашия такъвъ “Дунавъ”. Играта ще се състои въ казармения дворъ на 2-а Дружина следъ обядъ отъ 4 часа напосле”. От това съобщение следва, че през 1930 г. ”Дунав” е бил първенец на Свищов, тъй като футболната среща е между първенците на Свищов и Плевен. Един месец по-късно в града ни се срещат “Левски” от Горна Оряховица и нашият “Дунав”. “Свободна мисъл” съобщава: “Футболъ. На 15 т.м., неделя, на плаца на казармите ще се проведе футболенъ мачъ между спортенъ клубъ “Левски” Г. Оряховица – претендент за първенецъ на Търновската Спортна област и местния спортенъ клубъ “Дунавъ”. През есента на 1930 г. се съобщава за предстоящ международен мач между “Дунавска вълна” – Румъния и местния спортен клуб “Дунав”, която ще се проведе на 17 септември – на плаца на казармата. Как е изглеждал футболният отбор на “Дунав” през 1930 г., виждаме от фотографията, предоставена ни от Цецо Караиванов (от архива на баща му – Богомил Караиванов, футболист от “Дунав”).

През 1932 г. спортният клуб “Дунав” също участва във “федеративенъ мачъ” за провъзгласяване на областен първенец.

През 1933 г. се съобщава за футболно игрище, извън казармения двор: “На 26 май т.г. тукашниятъ общински съветъ е отпусналъ на С.К. “Дунавски спортистъ” една общинска нива отъ 16 декара (до Разсадника) за игрище на същия клубъ.” Ще добавим, че още през 1930 г. общинският инженер Добринов е изработил план за изграждане на спортен стадион, твърде модерен за онова време: с футболен терен, колодрум, лекоатлетическа писта, тенис кортове, покрита трибуна за зрителите, павилион за духовата музика и др. По-късно се изгражда само футболният терен: “В неделя, 28 април (1946 г.) на новото игрище при Разсадника се състоя първият мач от група ”А” за първенство на Околийското спортно ръководство в гр. Свищов. Противници бяха народното дружество за гимнастика и спорт “Генерал Борис Копчев” и нар. д-во за гимнастика и спорт “д-р Николай Червенков” от с. Стежерово”. Пред многобройна публика мачът е завършил с победа на “Генерал Борис Копчев” (3:0) – съобщава в.“Свищовски подем”, 26-27 от 1 май 1946 г.

През 1933 г. се организират поредица от международни мачове: “Дунавски спортист” гостува на “Холца” от Турну Магурели. Нашите печелят с 3:1. След това гостуват на “Виктория” в Александрия и също побеждават (2:1). Следващата година (1934) “Дунавски спортист” гостува в гр. Зимнич и печели срещата с местния футболен отбор с категоричното 5:1. След това “Подъ ръководството на касиера си Любомиръ Пенчевъ на 23 т.м. заминава за Турни Магурели – Ромъния, да се състезава съ първенеца на Северна Ромъния – Спортен клубъ “Олгулъ” (съобщава “Свободна мисъл” от 21 април 1934 г.).

Футбол се играе и в селата. Вестник “Свищовски известия”, бр. 434 от 25 април 1931 г. съобщава: “На 14 т.м. третия день на Великдень въ с. Овча Могила се състоя мачъ между сп.кл. Овча Могила и сп. кл. С.Морава. При добро посетено игрище и добра игра отъ двете страни мача завърши 0:0”. През пролетта на 1935 г. в село Българене се организира футболен турнир с участието на местния отбор “Осъм” и гостуващите отбори от с. Стежерово и с.Обнова.

От съобщенията в местните вестници се вижда, че началото на организираните футболни срещи в Свищов е поставено през 20-те години на миналия век. Футболистите са младежи, предимно ученици от Търговската гимназия. Първите такива клубове са “Дунав”, “Север” и “Славия” (обединили са се в С.С..25), “Дунавски спортист”. На фотография от 1930 г. (от архива на Богомил Караиванов) са футболистите на сп. кл. “Дунав” и сп. кл. “Алеко Константинов”, снимани по спортен екип. На друга фотография виждаме играчите на “Дунавски спортист” от 1933 г., при победата над отбор от Русе с 3:1. Снимката е направена на игрището в казармата – на фона на Паметника на 33-Свищовски полк.

Тук разказахме за футболни срещи, за които намерихме съобщения в старите свищовски вестници. За по-пълното изучаване на историята на футбола в нашия град са необходими още много допълнителни проучвания.

Свищов, август 2011 г.
Радко ВАСИЛЕВ РАДКОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.