Жителите на община Ценово на 22 септември отбелязаха двоен празник, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Освен Деня на независимостта, по традиция в общинския център се проведе и традиционният фолклорен фестивал „Ценово пее и танцува“. След двегодишното принудително прекъсване заради наложените противоепидемични мерки, проявата, която е част от националния календар на Министерството на културата, събра самодейци за четиринадесети път. За участие се записаха повече от 65 състави, танцови формации и индивидуални изпълнители от различни краища на страната. За първи път фестивалът „Ценово пее и танцува“ е с конкурсен характер. В журито бяха включени изпълнители на народни песни, хореографи и продуценти.
„За пореден път „Ценово пее е танцува“ обединява в едно цяло минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели. Българският творчески гений е съхранил в песните и танците душевността на народ с повече от тринадесет вековна история, народ преминал през робство и неволи, познал възход и падение, но опазил своята идентичност и самобитност. И до ден днешен от поколение на поколение се предават ритмите на народните песни и танци“, сподели при откриването на фестивала Мария Найденова – секретар на общинската администрация. Четиринадесетото издание на „Ценово пее и танцува“ премина под патронажа на кмета на общината д-р Петър Петров. Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, кметове на населени места, общински съветници. Сред публиката беше забелязан и Богдан Донев – художествен ръководител на ансамбъл „Найден Киров“.
Старт на фестивала дадоха изпълнителите от Детска фолклорна група „Славейче“, която отбелязва своята двадесет годишнина. Заедно с „Песен за България“ към небесните простори полетяха и балони с цветовете на българския трибагреник. Призьорите получиха лауреатски дипломи и статуетки с логото на фестивала. Всички си тръгваха весели, заредени с добро настроение и пожелания за нови срещи през следващата година.
Гостите и участниците в събора имаха възможността да разгледат етнографската експозиция в изложбения център и да се насладят на вкусните мекици, приготвени по стара рецепта от сръчните ръце на жените от пенсионерския клуб „Млади сърца“.
Празникът завърши с голям концерт на Капанския ансамбъл от Разград. Площадът в центъра на Ценово се оказа тесен да побере желаещите да се хванат на кръшното българско хоро.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.