Деветото издание на Регионалния фестивал на българската погача се проведе в Овча могила, съобщи за Актуално Свищов Любомира Петрова, секретар на Общината.

Фестивалът  е организиран от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметство село Овча могила и бе открит от председателя на Читалището и кмет на селото Нели Великова. Тя приветства участниците и гостите, и им пожела успех, а за празничното настроение се погрижиха съставите, и оркестърът към Народното читалище.

Както всяка година, фестивалът започна с традиционното замесване на домашен хляб в нощви. В деветото издание на фестивала се включиха над 30 участника от общината, региона и София, които представиха 58 експоната. Жури с председател Диана Блажева и членове – Таня Ликова и Ваня Цветано оцениха хлебните изделия, които бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“.

Елена Милева от Овча могила и Иванка Кръстева от Вардим бяха класирани на първо място в категорията Съвременни хлябове. В Обреден хляб първа стана Иванка Иванова от Алеково. В Други тестени изделия първа бе класирана Славка Христакиева от Драгомирово. Венета Трифонова от Деляновци е първа в категорията Оригиналност.