Близо четвърт век свищовското село Морава присъства на спортната карта. Състезатели на Спортен клуб по силов трибой „Олимпия“ се представят успешно на републикански и международни състезания. Клубът е основан и ръководен от фермера Кольо Колев, който разказа за Актуално Свищов за успехите на клуба…
Спортен клуб по силов трибой „Олимпия“ е регистриран 2002 година. Оттогава има лиценз към Министерството на младежта и спорта и федерацията по силов трибой. В състезания спортисти от Морава участват от 1998 година.
В тазгодишната класация за десетте най-добри спортисти на община Свищов №3 е състезател от СК „Олимпия“ – Морава – Борислав Борисов
До момента състезателите на СК „Олимпия“ имат отборно три шампионски титли. Отделно много републикански шампиони при младежи и при мъже, разказва треньорът Кольо Колев.
Състезатели от клуба имат поставени републикански рекорди при мъжете и младежите от най-добрите състезатели.
Над 100 спортисти са преминали през залата на клуба. Треньорът не иска да пропусне имената на Милен Христов при мъжете и Павлин Петров. Следващите най-изявени състезатели са Радослав Петков – преминал през различните възрасти и навсякъде поставил рекорди. Европейски шампион при младежите 2008 година. 2011 година е втори на Световно първенство, 2012 година е световен шампион при мъжете, с два световни рекорда на лек и тяга.
Борислав Колев, многократен републикански шампион, преминавайки през младежката възраст и мъжете също поставя републикански рекорди, участва на международни състезания. Друг изявен състезател от СК „Олимпия“ е Денис Деянов Калайджиев.
През изминалите 25 години са многобройни международните участия на световни първенства за младежи, където състезатели имат завоювани медали в отделните движения – в лек, в тяга и в клека.
В общинските класации на общината 2012 Радослав Петков е първи, Павлин Петров е първи 2017 година.
Треньорът споделя, че деца са идвали от много рано 7 – 8 клас и са продължавали да се състезават до 18 години и до 23 години. Спортисти от Морава са участвали в националния младежки отбор на България като, Георги Михайлов, а в мъжкия национален отбор – Ростислав Петков.
Кольо Колев споделя, че има интерес към спорта още от ученическа възраст, когато е ученик в Павликени, „където имаше вдигане на тежести и там се запознах със железата и си остана навика за спортуване, който не ме напусна и до момента“. С усмивка уточнява, че край мен него се оформя един контингент хора, които се запалиха – „учихме се заедно в трибоя“. Споделя, че от две години участва в състезания за ветерани.
Въпреки демографските проблеми интерес към спорта има, категоричен е треньорът.
Спортът силов трибой фигурира в спортния календар на България от 1997 година, а в Морава го тренират от 1998 г. 99 процента от необходимите средства за отбора ги осигурява Кольо Колев. От първата година до 2006 СК „Олимпия“ има 17 републикански шампиони и трима световни…
Александър ШАБОВ