Схемата за безплатен роуминг в ЕС ще бъде удължена с още 10 години. За това неформално се споразумяха членовете на Европейския парламент и словенското председателство днес, съобщи пресслужбата на европейската институция, пише „Сега“.
По силата на това споразумение от 2017 г., потребителите на мобилни услуги в ЕС ползват националните си планове без допълнителни такси при посещение в друга страна от съюза. Сегашното споразумение изтича на 30 юни 2022 г.
Наред с премахването на таксите, доставчиците на мобилни услуги се задължават да предлагат едни и същи качества на услугата, а не например да предлагат 3G връзка вместо 4G. Връзката със служби за спешна помощ трябва да е безплатна, независимо дали става въпрос за обаждане или текстово съобщение, предвижда още споразумението.
По време на преговорите, европейските депутати са повдигнали въпроса за премахване на допълнителните такси за разговори в рамките на ЕС (например при обаждане от Белгия в Италия), тъй като потребителите все още не правят разлика между разговори в роуминг и международни разговори. В момента разговорите в рамките на ЕС са с таван 19 евроцента на минута, посочват от пресслужбата на ЕП. Предстои Комисията да обсъжда дали е необходимо допълнително намаление на този таван.
Неформалната договорка трябва да бъде официално приета от парламента и Съвета на ЕС, за да влезе в сила, припомнят от пресслужбата.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.