От 11 до 15 октомври 2021 г. ученици от няколко възрастови групи и учители от СУ „Николай Катранов“ се включиха в „CodeWeek“ 2021 – Европейска седмица на програмирането, която се провежда от 9 до 24 октомври. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията.
Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.
Учениците от 10 а и 10 б клас с Елена Илиева, старши учител по по ИТ, и малчуганите от 3 в клас, с класен ръководител Петя Попова, в часовете по компютърно моделиране работиха в платформата Code.org с блоково програмиране. Code.org е организация с нестопанска цел, предназначена за разширяване на достъпа до компютърни науки в училищата.
Ученици от 7 в клас, в часа по информационни технологии с Йорданка Илиева, старши учител по информатиа и ИТ, показаха, че кодирането наистина може да е забавно. Развихриха фантазията си и сътвориха интересни проекти с анимация на Scratch. Събитията бяха под наслов „Забавно програмиране в платформата Code.org и Ардуино“.
По международен проект „Code the future“ на Програма „Еразъм+“, ученици от 10, 11 и 12 клас под ръководството на старши учителите по ИТ г-жа Соня Димитрова, Елена Илиева и Йорданка Илиева програмираха с образователен комплет „Ардуино“.
„Ардуино“ е проект с отворен код и едноименна компания. Основната цел е проектиране и производство на електронна платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер, позволяващи постигането на интерактивност за неспециалисти.
Събитията, които бяха посрещнати с голям интерес от учениците и обогатиха познанията им в областта на програмирането, бяха регистрирани в платформата codeweek.eu и училището получи сертификат за активен принос в популяризирането на инициативата.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.