Европейската комисия предоставя 35 000 карти за пътуване с железопътен транспорт на лица на възраст 18 г., за да могат да пътуват и опознаят избрани от тях страни в Европа. Това съобщиха от ЕК. Лицата трябва да са родени между 1 юли 2003 г. (включително) и 30 юни 2004 г. (включително). Пътуването следва да бъде с продължителност най-много 30 дни и да се извърши в период най-късно до една година след получаване на картата. Пътуването следва да включва места в две или повече страни в Европа. Кандидатстването може да бъде самостоятелно или в група от четири човека. Освен картата  за пътуване с влак, одобрените лица получават и карта с отстъпки за някои услуги (намаления за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и др.), която могат да използват по време на пътуването. Картата за пътуване с влак е на стойност 251 евро. Разходите за настаняване, храна, застраховане, и всички други допълнителни разходи, свързани с пътуването, се покриват от самите участници. През октомври 2022 г. ще бъде обявен втори кръг на програмата.
Начинанието става по DiscoverEU – действие по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, което ти дава възможност да опознаеш Европа от собствен опит.
Като 18-годишно лице, законно пребиваващо в Европейския съюз или в една от третите държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, като Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция, DiscoverEU ти дава възможност да участваш в пътуване, което ще ти позволи да опознаеш многообразието на Европа, да научиш за нейното културно наследство и история и да се запознаеш с хора от целия континент. Освен това DiscoverEU ти дава възможност да развиеш ценни житейски умения за твоето бъдеще, като независимост, увереност и отвореност към други култури.
НОВО! Още в първия кръг на кандидатстване за 2022 г. избраните участници ще получат карта за отстъпки от DiscoverEU с намаления за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и др.
Над 130 000 младежи вече са получили карта за пътуване от началото на първия кръг на кандидатстване през юни 2018 г. Следващият кръг започна в 12:00 ч. централноевропейско лятно часово време на 7 април 2022 г., четвъртък, и приключва в 12:00 ч. централноевропейско лятно часово време на 21 април 2022 г., четвъртък. В съответния ден и час на тази страница ще се появи бутон „Кандидатствай сега“.
Може да кандидатствате ТУК.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.