От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините, предназначени за деца над 5 години, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Европейската агенция по лекарствата даде преди седмица зелена светлина за използването на ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ и при тази възрастова група. Досега тя се използваше само за деца над 12 години, пише Дир.бг.
В България ваксината ще бъде достъпна в началото на следващата година, стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров.
Брюксел препоръчва и бързо поставяне на подсилващи дози ваксини, като до края на март догодина ЕС ще разполага и с достатъчно дози за поставянето на подсилваща доза на всички европейски граждани, предаде БНТ.
По думите на Урсула фон дер Лайен ваксините остават най-сигурният начин за справянето с четвъртата вълна на пандемията. Тя припомни, че в договорите с фармацевтичните компании са предвидени клаузи за бързо модифициране на сегашните ваксини, така че те да защитават и срещу нови варианти в бъдеще. Фон дер Лайен каза, че въпросът за задължителното ваксиниране е изцяло в правомощията на държавите, но сега е времето да започнат дискусии за това.
„Надявайте се на най-доброто, но се гответе за най-лошото“. Това повтори няколко пъти председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, във връзка с новия вариант на COVID-19 Омикрон.
Според нея при тази четвърта вълна Европейският съюз е много по-подготвен, но въпреки това ще бъдат необходими поне 2-3 седмици на учените, за да разгадаят този нов вариант.
По-рано от очакваното започва и ваксинирането на децата. Според Урсула фон дер Лайен е време да започне дебатът и за задължителната ваксина.
„Въпросът за въвеждането на задължителна ваксинация е изцяло в компетенциите на държавите членки. Затова аз не мога да давам каквито и е да препоръки по този въпрос. Моето лично мнение е, че преди две-три години никога не съм си мислела, че ще станем свидетели на това, което сега виждаме – имаме тази ужасна пандемия, имаме и ваксини, които спасяват животи, но те не се използват адекватно навсякъде и това натоварва много здравните системи. В момента имаме 77 процента ваксинирани възрастни в ЕС, това е 66 процента от цялото население на ЕС. Това означава, че една трета от населението в Европа не е ваксинирано, това са 150 милиона души – това е много. Не всеки може да бъде ваксиниран – сред тези хора има много малки деца например или хора със специфични медицински състояния, но по-голямата част от тях биха могли да бъдат ваксинирани. Затова мисля, че е време да проведем тази дискусия за това как да стимулиране ваксинирането. Евентуалното въвеждане на задължително ваксиниране в ЕС е част от тази дискусия“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
„Европейската комисия работи за това да се бори с дезинформацията и колебанията при хората с цел да бъде увеличен броят на ваксинираните. Заедно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията посещаваме държавите с ниски нива на ваксинация. Имаме и система за бързо известяване, тя се занимава със справянето с подвеждащата информация, която е една от причините за това хората да не се ваксинират“, допълни Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.
Ще бъде създадена нова структура – ХЕРА, която ще се занимава със здравни мерки при изключителни обстоятелства.
Еврокомисията препоръча на държавите да започват поставяне на подсилващи дози ваксини, всеки ден да правят оценка на мерките за пътуване във връзка с новия вариант и да засилват ограниченията, ако това е необходимо. Използването на ковид сертификата остава в сила, препоръчва се и по-активна обмяна на информация за проследяване на контактите на пътниците, които пресичат граници, особено по време на празниците в края на годината.
Междувременно Световната здравна организация обяви, че засега не е необходима нова ваксина срещу Омикрон. Експертите не разполагат с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу новия щам.
Още преди да са изминали необходимите минимум две седмици за наблюдение и проби дали щамът ще се повлияе от известните до този момент ваксини, СЗО предупреди за повишен риск и опасност да се разпространи по целия свят, като призова отново за ваксинация. С днешна дата обаче новините от световния форум в Женева, организиран от СЗО, са по-скоро към успокоение, че ваксините ще спрат и Омикрон.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.