Европейския парламент търси европейския гражданин на 2022 година, съобщиха от институцията. Наградата за европейски гражданин отдава признание на инициативи, които работят за взаимното разбирателство и интеграцията между хората в ЕС, сътрудничеството и укрепването на европейския дух или за утвърждаване на ценностите на ЕС и основните права.
За наградата могат да кандидатстват отделни хора, групи, сдружения и организации. Всички те също така могат да номинират други проекти. Депутатите в Европейския парламент също могат да правят номинации.
Срокът за получаване на номинации е удължен до 25 април 2022 г.
През 2021 година церемонията по награждаването беше по-специална, тъй като на нея присъстваха отличените от 2020 и 2021 г. През 2020 година церемонията не се състоя заради мерките срещу коронавируса.
Сред наградените бяха и три български проекта, които бяха почетени и на церемония в София през октомври.
• Проектът „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ позволява на деца от различни етноси да се включат заедно с известни артисти и студенти в голям театрален продукт, посветен на теми като правото на живот, миграцията, експулсирането и силата на избора
• Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ предлага музикално образование на деца и младежи със зрителни проблеми
• Онлайн порталът „The Mayor.eu” на Сдружение „Евро Адванс“ предоставя възможност на местните власти в ЕС да демонстрират успешните си проекти и да обменят опит с други институции, включително с европейските.
Наградата за европейски гражданин, която Парламентът присъжда от 2008 г., изразява признателност за инициативи, утвърждаващи общите ценности и демонстриращи солидарност и сътрудничество.
Номинации може да правите ТУК.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.