Ентусиасти обединяват усилия, за да възстановят плажа на река Янтра във Велико Търново, изграден преди век, но занемарен и превърнал се в джунгла през изминалите години. Инициативата е припозната от огромен брой хора и вече са направени първите стъпки към облагородяване на пясъчната ивица. Зоната за събиране на тен и водни приключения ще привлича желаещите да се спасят от жегите още това лято, убеден е двигателят на каузата д-р Калин Василев от TarnovoRuns. Това разказва Галина Георгиева на страниците на вестник „Борба”.
Плажът се намира на улица „Крайбрежна“ и има потенциала да измести от първото място „Люлката на любовта“ в класацията за любима дестинация в околността. Амбицията за възраждането на зоната стартира през 2014 г. в рамките на провелата се във Велико Търново Студентска творческа асамблея, в която взеха участие стотици младежи от цяла Европа. Те облагородиха района, но впоследствие мястото се превърна в джунгла отново.
Каузата сега обаче добива гласност, след като неуморният ентусиаст д-р Калин Василев започва да я популяризира в интернет.
„Първоначално бюджетът за инициативата бе 2000 лв., които бяха предоставени от фирма GROHE. От компанията искаха да направи нещо, свързано с облагородяване на водните ресурси в региона. Така ни хрумна да се фокусираме върху стария плаж. Парите обаче стигнаха да закупим 20 дъски и греди. Изведнъж само за седмица се появиха още дарители. 12 души подкрепиха акцията и вече разполагаме с още 3000 лв.“, обясни Калин.
Той уточни, че зоната вече е обходена от багер миналата седмица и е почистен горният слой от образувалото се бунище. Във вторник пък 25 доброволци се събрали след работа и в 18:00 часа отишли, за да помогнат в уборката на района. Ентусиастите се погрижили да премахнат купищата боклуци в участъка и до късно вечерта сели семена за тревно озеленяване. Четири дами пък положили основите на билкова градина, в която ще растат чубрица, мента, мащерка и т.н.
„Има 5 тона допълнителен пясък, който чака да бъде разсипан, но това ще се случи, след като пресеем наличния, защото е пълен с боклуци. Ще ремонтираме и къщичката в района. Закупили сме нужните материали, ще доизградим едната стена, ще оправим покрива и вътре ще сложим балатум. В нея ще се случват много интересни активности. Ще има занятия по йога, пилатес, лекции по екологични теми, ще се ползва и като отворена класна стая за ученици“, разказа Калин.
Той сподели, че сред многото идеи за плажа е пускането на лодки и водни колела, с които летуващите да се забавляват и разпускат.
Голямата кулминация на събития в зоната за отдих ще бъде на фестивала „Варуша юг“, който ще се проведе от 19 до 21 август, но дотогава в плажната ивица ще има много подгряващи събития.
Община Велико Търново е подкрепила идеята на доброволците и обещава съдействие при поддръжката и косенето на мястото.
„Плажът е доказателство, че не е необходима голяма инвестиция, а желание, старание и мобилизация на много хора, за да се постигне нещо красиво и вълнуващо“, допълва инициаторът на акцията.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.