Равносметката на Емил Перушанов за стоте дни от избирането му за председател на Управителния съвет на Общински футболен клуб Академик в интервю за Актуално Свищов.

– Господин Перушанов, изминаха 100-те дни от избирането Ви за председател на Общински футболен клуб Академик – равносметката Ви?

– От три години помагам на клуба, според възможностите си, но за пръв път се нагърбвам с отговорността да ръководя процесите и контролирам бюджета. Хубавото е, че се запази формата на управление в „Академик“ и подкрепата, която получавам от другите членове на Управителния съвет и в частност от г-н Христо Цветанов, в това направление е отлична. Мога да твърдя, че всички работим усърдно, безвъзмездно и добронамерено и гледаме в перспектива. Административният щаб се запази и промяната в управлението не се усети в спортно-технически аспект.

Изминалите 100 дена за мен се усетиха като десет. Огромно количество работа бе свършена на заден план, за да се подобри още повече работния процес. Започнах с подробен анализ на приходите и разходите и как да оптимизираме финансите, без да нарушаваме работния процес. Не знам дали е ясно на обществото, но клубът е в ежемесечен дефицит и работата по намирането на начини за финансиране и приоритизирането на харчовете е доста трудоемка. Направихме редица подобрения в по-своевременното отчитане на тези процеси и имаме поглед върху състоянието в реално време. Например, вкарахме онлайн платформа, с която вече работим ние и треньорите, за да следим развитието на школата, а скоро, след като напълним платформата с аналитични данни, и родителите ще имат възможност за по-подробно следене на развитието на своите деца. С помощта на другите членове на УС, намалихме старите задължения почти до минимум и започваме 2023 „на чисто“.
В спортно-технически аспект, след като и двете страни имаха нужда от „рестарт“, се разделихме с Росен Илков, като сме изключително доволни, че се „преборихме“ за един много добър специалист, в лицето на Роман Тафраджиев. Знаейки неговите способности и философия на работа, съм сигурен, че промяната е позитивна и всички скоро ще видят резултат. Роман е изключителен професионалист, с отлична работна етика, голям опит и пълен с идеи за развитието на школата и мъжкия футбол и сега целта ни е да създадем благоприятни условия в клуба, за разгръщане на неговия потенциал. Продължаваме политиката да налагаме млади футболисти в първия отбор, като целта е в бъдеще все повече да залагаме и на такива – „собствено производство“, създавайки хомогенна сплав от млади и опитни състезатели. Нека дадем време на новия треньор и момчета и се наслаждаваме на футбола.
Откъм идеи, също гледаме да имаме вариативност. Някои от промените включват връщането на входа за стадиона, както и колаборацията с Ивентим за продажба на виртуални билети. Скептично за някои като идея, тези виртуални билети, всъщност, докараха свежи пари, които вложихме в ремонта на новите съблекални. Продължаваме да вкарваме модерни методи за работа, обновихме инвентара с тренировъчни пособия, топки и екипи, закупихме втора VEO камера за още по-добра аналитична работа, в полза на треньорите, внедрихме онлайн платформата, чрез която виждаме в имперично отношение ръст от около 20% на записалите се деца в школата; създадохме набор от фен артикули, като лимитираната серия шалчета пожъна голям успех сред съгражданите. На път са нова партида шалчета, анцузи и значки, за феновете на отбора, като печалбата от продажбата на тези артикули, ще се налее директно в клуба.

– Стартирахте и инициативата „Златна карта“…

– Похвална е и инициативата „Златна карта 2023“. Който не се е включил, това е една отлична възможност за подпомагането на каузата „Академик“, с която мисля успяхме да покажем, че клубът е нещо повече от футболна школа. Днес „Академик“ е спортно-социален проект, емблема на град Свищов и се развива в духа на завета на предците ни за съпричастност към стремежа да създадем добри условия за развитието на нашите деца.
През тези 100 дни взехме участие в няколко силни турнира – децата на Краси Капитанов играха с „Ювентус“ (Торино), а тези на Виктор Владимиров спечелиха купа във Варна, като всички гарнитури загатват за наличието на голям талант и потенциал в редиците.
Продължаваме да търсим добри турнири за изява, като предстоят няколко международни участия. Търсим и курсове за развитие на треньорите, като скоро очаквам да имаме резултат в достигането на признати от УЕФА степени на квалификация.
Докарахме известни футболисти на посещение и успяхме да заведем децата на няколко невероятни европейски футболни срещи в Разград.
Продължаваме успешно да развиваме уебсайта и социалните канали, като „Академик“ е във Фейсбук, Инстаграм, а от скоро и в ТикТок и Ютюб. Подсещам всички, които не са се подписали, да го направят.

– Още ли сте позитивно настроен и оптимист?

– Разбира се. Без значение с какво се захваща човек, винаги трябва да гледа с позитивизъм на нещата. А в момента, след като успяваме да сплотим толкова много фенове, съмишленици и родители, да работим заедно и да гледаме напред, съм още по-голям оптимист за бъдещето на футбола в град Свищов.

– При избирането си коментирахте „съществена е и добрата координирана работа с институции като Общината и Академията, с които сме в симбиоза и които се надявам да работят с нас за превръщането на клуба и града в атрактивна дестинация за деца, юноши и техните семейства“. Тази симбиоза факт ли е? Има ли какво да се желае?

– „Академик“ е отроче на СА „Д. А. Ценов“ и община Свищов. Нашият клуб винаги е бил неразривно свързан и с академичната общност и със съгражданите ни и ние не сме частен клуб или школа, а сдружение с нестопанска цел със спортно-социални функции в града. И аз в качеството си на председател на УС съм длъжен да се съобразя с бюджета, базата, параметрите и потенциала за развитие, зададени ни от Академия и Общината. Функциите ми са повече да организирам, контролирам и оптимизирам тези фактори, параметри и процеси.
Като максималист, бих казал, че винаги има какво да се желае, но на този етап работата ни с тези институции е на високо и професионално ниво и диалогът е добър, с оглед на реалностите и ежедневните предизвикателства пред всички.
Доволни сме, че спортът в град Свищов става все по-важен и в политиката на Общината, за което говори спечеленото финансиране за капиталов ремонт на градския стадион, на стойност 450 000 лева, като се надяваме това да е само началото на още по-грандиозни проекти за възстановяване и подобряване на инфраструктурата.

– Кога клубът ще излъчва срещите си онлайн? Още през лятото на 2022 година стана ясно, че сте дарител на камера, която има тази възможност.

– Да, вече имаме две камери VEO, като аналитичните функции и качество на записа са на най-високо световно ниво и това са най-добрите такива камери в света, ползвани от редица известни школи и отбори. Въпросът за прякото излъчване е предимно технически. За целта е нужен много силен мобилен сигнал, по възможност 5G, за да няма накъсвания. На много стадиони няма такова покритие, но ние не сме се отказали и търсим начини за прякото излъчване на срещите директно чрез нашите Фейсбук и Ютюб канали. До тогава всички срещи ще се качват на запис на нашия уебсайт и Ютюб канал.

– В края на лятото стартирахте и инициативата „Един за всички, всички за Академик“. Тогава идеята бе ремонт на съблекалните при игрището на „Академика Спорт“ – кога ще е бъде готово начинанието?

– Честно да Ви кажа, това ми е любимия проект, откакто дойдох в „Академик“. Инициативата тръгна от родителите на нашите малки футболисти, които решиха да се обединят и да ремонтират едната съблекалня на покритата лекоатлетическа писта, за нуждите на децата от школата, трениращи на изкуствения терен в съседство. Ние помогнахме, като сключихме договор за ползване с Академията и започнахме да популяризираме идеята. Резултатът беше невероятен. Дузина родители се включиха с даряване на средства, други дариха материали, няколко родители, с опит в строително-ремонтните работи, дадоха технически съвети и указания, дойдоха татковци и дядовци да заварят, копаят и облагородяват. Хора си жертваха почивните дни и времето със семействата, за да мажат, боядисват и работят на обекта. Наблюдавайки всичко това, човек разбира силата на обединението и единството, което е един от сигурните начини за прогрес и успех. Този проект ни сплоти и ни направи едно голямо и силно семейство. Разбира се, с апетита идва и яденето и с помощта на няколко спонсора, Академия и общественици, проектът от козметичен ремонт, се превърна в основен ремонт на две съблекални с чисто нови инсталации, прозорци, врати, душове… бяха осигурени нови красиви синьо-бели плочки, които са почти вече налепени и обликът на съблекалните става модерен, функционален и идеален за нуждите на клуба. Тук е момента да благодаря на всички, взели участие и да обещая, че ще скоро ще ги завършим и открием с хубаво парти. Надявам се в следващите 6-8 седмици да имаме нови съблекални, но това е трудно да се прогнозира, тъй като повечето работа на обекта продължава да е на доброволчески начела и е съобразена със свободното време на доброволците.
Този проект обаче доказва на скептиците и хейтърите, че Свищов е жив град, пълен с добри хора, желаещи да живеят в една добра обстановка и в хармония.

– Започва подготовката на основния отбор за пролетния полусезон – задачите, които стоят пред отбора и новия треньор?

– Целите пред първия отбор винаги са били високи. Искаме „Академик“ да играе атрактивен, бърз и модерен футбол. Радваме се, когато виждаме наши играчи да израстват и да се развиват с всеки изминал мач и това е целта в момента. Един от най-младите отбори в групата сме, като липсата на опит ни отрежда и средното място в класирането, но именно възможността млади таланти да се развиват и изграждат, под погледа на специалист като Роман Тафраджиев, прави „Академик“ правилното място за развитие на футболни таланти.
Нека стискаме палци и подкрепяме отбора на стадиона и през новия полусезон и нека продължаваме да следваме нашето мото: Мечтай, Повярвай, Постигни.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.