Минути след като приключи Общото събрание на ОФК Академик новият председател на клуба Емил Перушанов в ексклузивно интервю за читателите на Актуално Свищов.
– Здравейте, представете се за тези, които не Ви познават.
– Възпитаник съм на ДТГ „Димитър Хадживасилев“ и СА „Д. А. Ценов“. От около 20 години живея и работя в Лондон, като с моя бизнес партньор, фен на „Хебър“ Пазарджик (Бел. на авт. – смее се), оглавяваме група от фирми, занимаващи се главно с транспорт и в сферата на услугите. По покана на господата Анатоли Дончев и Христо Цветанов, от 2020 година съм член на УС на „Академик“. Фен на „студентите“, ЦСКА и Манчестър Юнайтед. Възприемам себе си като оптимист и позитивно мислещ човек, живеещ в един динамичен и забързан свят.
– Какво Ви мотивира да приемете да оглавите УС на ОФК „Академик“?
– „Академик“ е много повече от футболен клуб! Той е една кауза, емблема на град Свищов и съм благодарен на колегите за оказаната чест. Наясно съм, че отговорността е голяма и позицията е свързана с полагането на много труд. Но аз съм мъжко момче и вярвам, че щом дългът те призове, си длъжен да отговориш на предизвикателството подобаващо. И да не забравяме, че органът на управление е Управителния съвет и всички решения се вземат колективно, а при възможност и с единодушие, като председателят може да се сменя на ротационен принцип. Не съм нов в този формат и знам, че г-н Цветанов преди мен свърши по-трудната задача, да направи една организация, със стабилни структура и управление. Също така приех и защото имах уверението на всички членове, че ще ме подкрепят и при нужда винаги ще бъдат насреща. В УС сме фенове на колективните спортове и възприемам управлението на „Академик“ като колективно мероприятие.
– Целите, които си поставяте?
– Футболът е позитивен глобален феномен. Играта е измислена да радва хората и да носи наслада и удовлетворение. Целта пред нас е да се продължи линията за изграждане на модерна и съвременна академия, която да захранва мъжкия отбор и дай Боже да даде на България следващия Стоичков.
Това е един дълъг във времето процес, но основите са положени. Няма да вкарвам никакви радикални промени, ще надграждаме с колегите създаденото до момента. Ако трябва да съм по-конкретен, иска ми се да заздравим линиите на комуникация на всички нива в отбора, да внедрим технологии и платформи, които да улесняват работата на треньорите и да дават обратна връзка към родителите за моментното състояние на техните деца. Ще търсим начини за подобряването на базата, която е уникална за региона. Но нуждите от капиталови инвестиции там са спешни и за съжаление над възможностите на малък град като Свищов. Продължаваме инициативите за въвличане на повече родители, фенове и жители във футболния живот на града, като инициираме различни мероприятия. Ремонтът на съблекалните е една от тези инициативи, организираното посещение на футболни срещи за децата, извънучебни занимания са други, а има и много, които тепърва предстоят. Следваме политиката да предоставим на децата съвременен и обезпечен тренировъчен процес, с можещи и мотивирани треньори и разнообразни тренировки. „Натискаме“ за по-голяма масовост и подкрепа към мъжкия отбор. Имаме, мисля че, най-младия отбор в Северозападната Трета лига, а момчетата се раздават като лъвове и радват окото с желанието си за победи. Разбира се заслугата за добрите резултати там е на треньора Илков и треньорите преди това, подготвили нашите момчета. Запазване на колектива и добрия дух в отбора е важно за нас. И не на последно място – мечтата на всички нас в УС да видим все повече деца по игрищата и една силна регионална школа. Към момента на терените в общината с футбол се занимават около 250-260 деца и юноши, което е един не лош потенциал за бъдещето на спорта в Свищов. Ще работим за спазването на добър тон, на уважение и позитивно взаимодействие с всички школи от региона, за да не се ограбва възможността на децата да се развиват на високо ниво и там където се чувстват най-добре. Иска ми се това да е във „флагмана“ на футбола в общината – „Академик“.
– Проблемите, които стоят за решаване в краткосрочен и дългосрочен план пред клуба?
– Винаги съм избягвал думата „проблем“. В съзнанието си я заменям с думата „предизвикателство“. Откъде да започна. Най-същественото – футболът е скъп спорт. А в България още не се е превърнал и в бизнес. Освен многото организация, енергия и човешки ресурси, изисква и съществени финанси. Видяхте вчера в извадката от финансовия отчет на клуба, на проведеното общо събрание, че похарчената сума за миналата година е над 255 хиляди лв. При общинско финансиране от 140 хил лв, се получава една необходимост да се намерят поне още 115-120 хил лв. Постъпленията от такси в школата, билети и други, не са достатъчни и по-голямата част от тези необходими средства се покриват от членовете на УС, дарители и съмишленици. Но предвид усложнената макроикономическа ситуация, в която се намира държавата, с покачващи се цени на всички услуги продукти и горива, тази необходимост ще става по-голяма и все по-крещяща. Нуждата от стабилен генерален спонсор или партньор е нещо, което активно търсим. С протегната ръка и отворени обятия сме към всеки, който обича футбола и иска да помага. Защото с нашите планове за увеличаване броя на трениращите деца, ще са необходими още повече средства за издръжка, екипировка, участия, транспорт…
Отлично си давам сметка, че сме аматьорски клуб, но се радвам, че се работи по план и професионално. С поглед в перспектива. Налице е стратегическо мислене.
Знае се, че общинската субсидия отива единствено за нуждите на мъжкия отбор, но и там се получава един дефицит, който трябва да се обезпечи по някакъв начин.
Може би в по-дългосрочен план трябва да мислим за все повече настъпващата демографска криза в региона и начините за противодействие. Смятам че ще е трудно обезпечаването на бройката необходими деца за всички гарнитури. Във всички школи. А това е много важен аспект, защото един от основните компоненти за развитието на качествата на всеки футболист е наличието на една конкурентна тренировъчна среда. Тук ще е съществена и добрата координирана работа с институции като Общината и Академията, с които сме в симбиоза и които се надявам да работят с нас за превръщането на клуба и града в атрактивна дестинация за деца, юноши и техните семейства. От това печелим всички.
– Линията за развитие на детския футбол и превръщането на школата във водеща запазва ли се и ще има ли нови моменти?
– Основната цел винаги е била да направим клуба притегателна сила и желано място за развитието на футболни качества и умения в региона, да обединим все повече деца и родители за каузата „Академик“ и да сме конкурентоспособни на „големите“ клубове; да не „губим“ таланти по други школи, а да ги привличаме тук. Съответно мъжкия отбор да върви добре и стабилно в първенството. Да захранваме с футболисти всички отбори от региона, без значение на нивото в което се състезават и да сме дебела точка на футболната карта на България. И тук бих искал да вмъкна, че всички ние сме изключително горди от представянето на нашите две лъвици Мария и Ирен онзи ден в Севлиево, където те изпъкнаха с играта си в мачовете под надзора на националните селекционери на женския отбор на България и ни дадоха големи надежди за бъдещето си на лидери в женския футбол (Бел. на авт. – повече за събитието ТУК). Това е едно признание за добрата работата на техния треньор Красимир Капитанов и загатване за наличието на талант и потенциал в град като Свищов. Когато се работи правилно и усърдно, резултатите ще са на лице.
– Задачите пред основния отбор до края на полусезона и на първенството?
– Да затвърдят хубавите впечатления от добрите си игри до момента, да продължават да се развиват и надграждат и всички заедно да работим за доброто име на клуба. Не мисля, че на този етап ние като бюджет и материална база отговаряме на изискванията за влизане във Втора лига, но като игра, футболни качества и желание за победи, се докосваме до това ниво.
– Не означава ли това поставяне на втори план на мъжкия отбор? И не е ли време да се поиска увеличаване на субсидията за клуба, която от години е 140 хиляди и е за основния отбор? Знае се, че ДЮШ се финансира отделно от членовете на УС.
– Мъжкият отбор никога не е бил поставян на второ място! Напротив, всички искаме да гледаме един силен първи отбор, който предизвиква интерес с хубавите си игри и е трамплин за по-нататъшното развитие на селектираните в него таланти. Виждате, че и публиката се завръща на стадиона, когато отборът играе добре и интересът към школата се засилва. Апетит за победи и добро представяне има. Но нека всички разберем и не забравяме, че ние сме аматьорски отбор и можем да се разпростираме доколкото ни го „позволява чергата“. Това искам да го подчертая. Следим от една страна да не излизаме от заложените бюджетни рамки, от друга да сме добре екипиран и обезпечен отбор, с нужните качествени футболисти. И тук бих искал да поздравя треньора и момчетата от представителния отбор за чудесния старт на първенството, мъжката и сърцата игра и наличието на хубав колектив сред тях. Много от момчетата са ми лични приятели и се радвам на всеки техен успех като дете. И се надявам да си останем приятели и занапред, да се разбираме и да гледаме заедно в една посока, защото аз съм тук единствено подтикнат от желанието да съм полезен на отбора и града.
По въпроса със субсидията, това е работа на политиците и водените от тях стратегии за развитие на спорта в даден регион, както и набелязаните социални политики. Естествено, че всички искаме да сме напълно обезпечени финансово и тези пари, които между другото дълго време не са променяни, да бъдат увеличени максимално възможно. И ще лобираме в тази посока. Това го казвам с разбирането, че нашият клуб е само едно от многото пера в бюджета на Общината и там има съответни рамки и ограничения. Затова ще работим според зададените ни параметри плюс собствени възможности. Но е важно да не спираме да мечтаем, защото мечтите, здравият труд и вярата в успеха са двигателят на прогреса. Не случайно един от нашите слогани е „Мечтай, повярвай, постигни!“.
Александър ШАБОВ

Снимки: Личен архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.