Безконтролна продажба на антибиотици, показа експеримент на „По света и у нас“, пише БНТ. Репортерите ни от София, Благоевград и Бургас търсиха антибиотици в 10 аптеки. В пет от тях успяха да си купят медикаментите без рецепта от лекар, която за антибиотиците е задължителна.

В последните години употребата на антибиотици у нас се е увеличила с близо 20% и вече сме на първо място в ЕС. В центъра по заразни и паразитни болести отчитат, че заради безразборната употреба много от инфекциите вече не се повлияват от най-популярните антибиотици. На този фон фармацевти твърдят, че държавата не може да контролира ефективно аптеките.

2 от общо четирите случайно избрани аптеки в София, в които влязохме да търсим антибиотици, ни продадоха лекарствата без проблем. В едната нямаше медикамента, който търсим, но ни предлагат заместител.

Във втората аптека имат антибиотика, който търсим. Успяваме да си купим опаковка от медикамента.

В Благоевград и трите аптеки, в които поискахме антибиотик без рецепта, отказаха да ни продадат.

В Бургас и в трите аптеки ни задават въпроси преди да ни продадат антибиотика.

Експериментът, който направихме ние, оказва се, е част от ежедневието на контрольорите от Агенцията по лекарствата. Проверката от типа контролна покупка е единствената им възможност да хванат фармацевти в нарушение.

„Имаме пет екипа от по двама човека, които отговарят за над 3300 аптеки и около 300 търговеца на едро. Не разполагаме с териториални структури. При последните проверки бяха ангажирани допълнително и Регионалните здравни инспекции“, коментира магистър-фармацевт – Богдан Кирилов – директор на ИАЛ.

„В момента в България, на практика, няма контрол по предписването и отпускането. Аптеките са оставени да се издържат от оборот и надценка. И имаме сигнали от колеги, които ако спазят всички изисквания на нормативната уредба, те би трябвало да не отпускат нищо и ги заплашват с уволнение“, заяви магистър-фамрацевт Димитър Маринов – главен скеретар на Българския фармацевтичен съюз.

А фармацевтите, които отказват да нарушават правилата, са подложени на вербална агресия от пациентите.

„Преди години например аз съм бил заплашван в тази аптека с пистолет заради това, че отказвам да отпусна антибиотик на пациент, който няма рецепта“, заяви магистър-фармацервт Антон Вълев от Национална аптечна камара.

През миналата година са проверени около 600 аптеки. Установени са 120 нарушения.

„Най-често антибиотиците се отпускат без да бъде представена рецепта. Глобата за фармацевтите е в размер на 1000 лева. През последните години делът на нарушенията от общия брой на проверките намалява“, каза Богдан Кирилов.

Употребата на антибиотици у нас обаче расте. И вече сме първи в Европейския съюз по този показател.

„В цяла Европа намалява консумацията. Само при нас, Румъния, Гърция и Кипър, но при тях доста по-слабо се увеличава“, заяви доц. Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.

Затова много пациенти у нас развиват така наречената резистентност и на практика не могат да се лекуват с антибиотиците, които са приемали често.

„Трябва да се правят комбинации между един-два-три антибиотика, за да се повлияе инфекцията. При имунокомпрометирани пациенти и възрастни пациенти със съпътстващи заболявания тези инфекции са често летални“, заяви доц. Иван Иванов.

Злоупотребата с антибиотици крие риск да причини рак на дебелото черво, диабет, шизофрения и други тежки заболявания.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.