Сдружение „Балканка, организира гражданско присъствие на риболовци от цялата страна при задния вход на Народното събрание, от ул. „Шипка”, в часа на гласуването на новия Министерски съвет. Това съобщиха за Актуално Свищов от екосдружението. Сдружението настоява плановете за нови ВЕЦ и узаконяването на досегашните нарушения да не получат зелена светлина.
Защитниците на реките, подкрепяйки усилията на новото Народно събрание България да има редовно правителство, обръщат внимание на някои от ключовите проблем в програмата за управление. Те са свързани със заявени намерения да се стимулира строителството на още много нови ВЕЦ по реките ни и бодряшкия оптимизъм да се продължат усилията на служебното правителство по узаконяване на нарушенията на съществуващите водни централи.
Друг проблем в управленската програма е неадекватното реанимиране на разни, лишени от смисъл и отхвърлени още по времето на соц-а, мега проекти за язовири на Дунава и каскади по най-емблематичните ни реки. Тези динозаври на корупцията са толкова глупави, че дори социализмът не ги е построил. И има защо.
Българското общество няма нужда от още нови „Цанкови камъни“ на шията си. Затова, надяват се рибарите, тези необмислени фантазии ще отпаднат от програмата и усилията на това управление ще бъдат наистина реформистки. Нека гледат напред, а не да реставрират тоталитарни мегаломании в нарушение на три евродирективи. Защитниците на реките, вярват че идеите за нови хидроенергийни мощности кротко ще бъдат забравени от това и всяко следващо правителство. Но ако Министерски съвет реши да реализира подобни глупости, от Сдружение „Балканка” заявяват,че ще се борят и с това правителство, както правеха с всички останали досега.
За да привлекат внимание към унищожаването на реките и загубата на риби, въдичарите ще раздадат на депутатите плувки, защото ако всички проекти за ВЕЦ се реализират, а съществуващите си нарушават закона, съвсем няма да има какво да се лови с тези почти музейни експонати.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.