Екологична ТЕЦ, ползваща природен газ и дървесина, се изгражда на територията на „Свилоза“. Стойността на инвестицията е 35 милиона лева. Оборудването вече е закупено и доставено от Китай. Това съобщи за Актуално Свищов инж. Михаил Колчев, изпълнителен директор на фирмата.
Основното гориво, което ще се ползва при производството на енергия ще бъде отпадъчна дървесина при производството на целулоза. Има възможност да се ползва и други биоразградими отпадъци – технологично може да се ползва и до 5% слама, уточни инж. Колчев.
35 милиона лева е стойността на инвестицията. Средствата са банково финансиране и собствени инвестиции. Оборудването вече е закупено и доставено от Китай. В момента върви изграждането и на ТЕЦ-а. В края на миналата седмица е пристигнала втората група китайски специалисти, които работят по монтирането на инсталацията.
Успоредно с това те обучават и работниците, които ще работят в бъдещата централа. Около 45 нови работни места ще бъдат открити след завършването й. Още в края на миналата година е започнал подбор на кадри и вече има назначени работници, които се обучават от китайските специалисти.
Това е поредна инвестиция в „Свилоза“. „Всяка година за инвестиции отделяме между 5 и 8 милиона лева. Това е най-голямата инвестиция, която правим след 2007 година“, уточни инж. Колчев.
Първата целулоза в свищовското предприятие е произведена на 29 декември 1971 година. На 29 декември м.г. „Свилоза“ е отбелязала 50-годишнината на събитието.

Сн.: Интернет