Едри ягоди пълнят сергиите на свищовския пазар. Те обаче са безвкусни, но пък издържат дни наред, без да омекнат или да изгният. Това не радва купувачите, вкусили уж ароматните плодове. Още повече, че цените им са 4 – 5 лева за килограм.

Тези ягоди са пълни с ГМО, ядосват се прецаканите купувачи, решили да се засладят с едрите. Повечето от внушителните плодове са внос от Гърция и явно ги помпат здраво, за да издържат повече време, докато пристигнат у нас, коментират клиенти на пазара.

В последните дни обаче по сергиите се появиха и български ягоди. Те нямат много търговски вид, но са по-вкусни и сладки от вносните, което ги прави по предпочитани.

Сладки на вкус, но на солени цени – пет – шест лева за килограм, се търгуват едри и привличащи окото череши. Някои от клиентите предполагат, че това са кюстендилски череши, но други са категорични, че за тях е още рано да се появят на пазара. Най-вероятно засега черешите са били от Гърция.

Няма много голям интерес към тях, защото плодът е все още скъп. Тези, които купуват, взимат по-малко. По принцип купуват само, за да опитат – до половин или един килограм. Надяваме се скоро да се появят и българските череши, с по-ниска цена, обяснява търговец. Затова дошлите на пазар изчакват и не бързат с приготвянето на компоти за зимата, с надежда, че цената на ягодите и черешите, ще тръгнат надолу.
Йорданка СТОИЛОВА,
вестник Дунавско дело