В пореден политически проект се ангажира бившата социалистка Мая Манолова. Днес тя обяви създаването на инициативен комитет, който ще положи основите на политическа партия с името „Изправи се България”. Досега такова беше наименованието на гражданска платформа, оглавявана от Манолова, пише вестник „Сега“.
До 2015 г. политикът беше едно от лицата на БСП. Същата година тя се кандидатира и беше избрана от Народното събрание за национален омбудсман. Това стана с гласовете на депутатите на ГЕРБ, които доминираха тогавашния парламент. През 2019 г. Манолова изостави поста си, за да се върне отново в политиката – като кандидат за кмет на София. Тогава се появи и споменатата платформа.
На кметските избори Манолова се провали, но през 2020 г. се включи в протестите срещу кабинета „Борисов 3”. Това се оказа печеливш ход – през 2021 г. тя се включи в коалицията „Изправи се.БГ! Мутри вън!”, по-късно преименувала се на „Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ), и влезе последователно в 45-ото и 46-ото Народно събрание.
На изборите през ноември обаче коалицията не успя да мине прага за влизане в парламента, след което се разпадна. Едно от формациите, които влизаха в състава й – партия „Волт”, се включи в „Продължаваме промяната” (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев. А Манолова, която в началото беше благосклонно настроена към ПП, след отпадането си от парламента постепенно започна да става все по-остро критична към новите управляващи.
Това пролича и в речта, която произнесе днес пред стотината членове на инициативния комитет. Бившата социалистка обяви, че гражданската й платформа досега е предлагала решения в защита на обикновените хора, и е време да прерасне в политически субект, който да реализира тези решения. По думите й, една година след първите избори, които отстраниха ГЕРБ от властта, моделът „Борисов” се е запазил и се възпроизвежда от новите управляващи, които са се отказали от реформи. Така се създава възможност за реванш на тези, срещу които хората викаха „Мутри, вън!”, посочи Манолова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.