Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда допълнително вливане на 1 милиард долара под формата на въоръжение за Украйна – противокорабни ракетни системи, артилерийски ракетни системи, гаубици и боеприпаси, предаде Ройтерс (Reuters), пише Дир.бг.
Байдън е съобщил в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски за допълнителната военна помощ.
„Информирах президента Зеленски, че Съединените щати предоставят още 1 милиард долара помощ за сигурността на Украйна, включително оръжейни системи за артилерията и бреговата отбрана, както и боеприпаси за артилерията и усъвършенстваните ракетни системи“, каза Байдън в свое изявление след разговора със Зеленски, продължил 41 минути.
Президентът също така обяви допълнителни 225 милиона долара за хуманитарна помощ за Украйна, включително чрез доставка на вода за пиене, медицински консумативи и здравни грижи, храна, подслон и пари в брой за семействата, които да използват за закупуване на основни продукти.
Какво включва военната помощ
САЩ предоставят 18 гаубици и 36 000 боеприпаса за тях, две противокорабни ракети – системи за брегова отбрана „Harpoon“, артилерийски ракетни системи, радиостанции, хиляди устройства за нощно виждане и обучение, съобщи Пентагонът.
Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя в сряда обвини западните страни, че „водят прокси война с Русия“, казвайки пред репортери: „Бих искал да кажа на западните страни, доставящи оръжие на Украйна – кръвта на цивилни е по вашите ръце“.
Украйна притиска САЩ и други западни държави за бързи доставки на оръжия.
Олександра Устинова, член на украинския парламент, каза пред медиите на събитие, организирано от Германския фонд „Маршал“: „Нуждаем се всички тези оръжия да бъдат концентрирани и доставени в един момент, за да победим руснаците, а не просто да идват на всеки две или три седмици“.
През месец май администрацията на Байдън обяви план за предоставяне на Украйна на високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142, след като получи уверения от Киев, че няма да ги използва за поразяване на цели на руска територия. Байдън наложи условието в опит да избегне ескалацията на войната в Украйна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.