Дядо и внук преминават хиляди километри от Канада и Франция, за да посрещнат заедно Великден в България, разказва БНТ. Двамата ще посетят едни от най-светите места у нас, обединени в поклонническо пътуване към корените си.

Професор Николай Томов напуска България през 1985 година заради конфликт с режима и се установява във Франция. Завършва Сорбоната и работи като журналист, документалист и преподавател. Сега професорът води в родината си своя внук Борис Бержерон, който е роден в Канада.

„Въпреки че е в Канада и баща му е католик, той открай време има интерес към православието и е практикуващ славянин, това е, което е гордост за един дядо, разбира се“, казва Николай Томов.

22-годишният Борис е активен състезател по ММА и неведнъж е излизал на ринга с българското знаме. В родния му Монреал няма българска църква, затова редовно посещава руски православен храм.

„Когато ме питат за вярата, за мен тя е очевидна. Виждам Бог навсякъде, където отида. Знаете ли, всеки път, когато погледна нещо, когато погледна какво се случва в света, виждам действието на Бога“, коментира Борис Бержерон.

В Пловдив Борис е за първи път, но вече е посетил заедно с дядо си храмове в София и Варна.

„Бяхме в София и се изненада, че тук църквите са пълни. Мина през всичките – „Александър Невски“, Руската, „Седмочисленици“, „Света Неделя“, посочи Николай Томов.

„О, да, много е различно, защото в България по-голямата част от населението е православно. В Монреал по-голямата част от хората не изповядват никаква религия“, добави Борис Бержерон.

Въпреки че в дома на Борис в Канада също посрещат Великден с козунак и боядисани яйца, тази година той за първи път ще усети традиционната атмосфера в дома на пловдивско семейство. А след края на обиколката из България, ще опише в книга светините, които е видял в родината на дядо си.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.