Дядо и баща влязоха с брадва в столичното спортно училище СУ „Генерал Владимир Стойчев“, разказва в репортаж БНТ. Въпреки охраната на входа, те стигнали до кабинета на зам.-директорката и размахали брадвата. До тук се стигнало след спор между ученици. И двамата мъже са задържани. Образувано е производство за хулиганство. От ДАЗД заявиха за БНТ, че са постъпили сигнали от родители, треньори и Министерството на спорта за насилие в учебното заведение. Те са започнали проверка.

Тази сутрин в спортното училище става конфликт между ученици. След него обаче дядото на момичето нахлува и размахва брадва в коридорите. Учениците разказват, че част от тях са станали свидетели на случващото се.

Едно момиче удари момчето от моя клас и момчето отвърна. И дойдоха баща ѝ и дядо ѝ в училището. Дядото размахваше с една брадва и удари момчето в гърба.

Според учителката по биология Нина Добрева, в този клас не са се случвали подобни неща. Класът бил добър:
„Трябва да си правим сметката с какво се занимаваме ние учителите. Освен че трябва да обучаваме и възпитаваме децата, срещу нас имаме и родители, които не знаят, че това е институция и че не могат да нахлуват така и да се саморазправят с деца. Разказват ми, че момчето е ударило момичето, но момичето предизвикало момчето, нали знаем, че има и вербална агресия.“

Спортното училище е под постоянно видеонаблюдение, а на входа му има охрана, която да следи за реда и достъпа до него. Въпреки това, човекът с брадвата е влязъл.

„Брадвата е била скрита. Тя се вижда, когато влиза в кабинета на помощник-директора, чак тогава се вижда с какво е влязъл този възрастен човек. Благодарение на учителите, които са предотвратили всякакви по-нататъшни намеси, няма по-драстичен акт, свързан с насилие върху някое от децата“, каза Теодора Иванова от Държавната агенция за закрила на детето.

Именно зам.-директорката е предотвратила последващо насилие като е взела брадвата от мъжа.

„Тя е реагирала адекватно и обезвредила човека, т.е. роднината на момичето, което да речем е пострадало. В междучасието се е случило, в коридора към момента и психологически екип ще работи с децата“, каза проф. Даниела Дашева – заместник-министър на младежта и спорта.

По информация на ръководството на училището, мъжът е вкарал брадвата в дебелото си яке, с което е бил облечен. Така той е стигнал до кабинета на зам. директорката.

„Това е във връзка със скандал в училището между две деца и така е настъпил сегашния случай“, каза гл. инспектор Христо Христов – началник сектор „Разследване“ в 7-о РУП.

Оказана ще бъде психологическа подкрепа на всички деца. Ученикът ще бъде преместен в друго училище. Действията по разследването продължават.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.