След тригодишно прекъсване Община Ценово спази традицията и отбеляза селищния си празник. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Преди 45 години с решение на правителството, на картата на България се появява нова административна структура, която обединява девет населени места по долното течение на Янтра.

За са станат съпричастни с празничното настроение на ценовчани, дойдоха много гости. Сред официалните лица бяха областният управител на Русенска област Данаил Ковачев, Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на институции и учреждения. Кметът на общината Петър Петров посрещна делегация от Комуна Чеболакчия, Република Молдова, с която по-рано беше сключено споразумение за сътрудничество, представители на Комуна Валя Драгулуй от Република Румъния, с която има дългогодишни дружески отношения. По стара българска традиция пред входа на Народно читалище „Христо Ботев“ всички присъстващи бяха посрещнати с китка здравец, питка и шарена сол и получиха паметна значка от момичета, облечени в народни носии.

Тържеството започна с танц от децата от ДГ „Баба Тонка“, посветен на България и родния край.. В приветственото си слово кметът Петров подчерта, че през последните години обликът на всички села в общината не спира да се променя. „И през тази година предстоят ремонти на училища, читалища и обществени сгради. Искам да подчертая, че част от средствата по различните фондове и европроекти, които са предвидени за България, ще бъдат привлечени и усвоени за добруването на нашите съграждани, за благоустрояване на населените места. Преди броени дни край Ценово започна реалното изграждане на първия участък от магистралата Русе – Велико Търново. В общината са поставени основите на един от най-големите соларни паркове в България.“, сподели още кметът на община Ценово.

Поздравление към жителите и гостите на Ценово направи областният управител на Русенска област Данаил Ковачев както и кметът на Комуна Чеболакчия. За годишнината от основаването на община Ценово поздравителни адреси бяха получени от министерства, асоциации, общини, институции и учреждения.

Празникът продължи с връчването на званията „Почетен гражданин на община Ценово“. Церемонията се провежда за първи път в историята на общинската администрация. Отличието се връчва за изключителни заслуги за развитието на общината, активна обществено-политическа дейност, популяризиране на местни обичаи и традиции. Първите почетни граждани са шестима – Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, Цветан Банев – популярен народен певец от Ценово, Иван Георгиев – активен общественик, посмъртно званието получиха наследниците на известния художник Пламен Монев, роден и израснал в село Кривина. Един от най-авторитетните адвокати в страната Менко Менков, роден в село Караманово също е носител на отличието. Повече от 50 години в Ценово служи и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Препълнената с посетители зала стана на крака, когато Дядо Владика благослови присъстващите с „На многая лета“. Удостоверението и почетният знак бяха връчени от председателя на Общинския съвет Георги Георгиев и от кмета на община Ценово.

Тържеството продължи с празничен концерт. Публиката горещо аплодира изпълненията на мъжката певческа група „Мераклии“. Песните на Сунай Чалъков бяха посрещани с бурни аплодисменти.

Във фоайето на читалището гостите с интерес разгледаха подредените платна на Пламен Монев, предоставени от неговите наследници. Интерес предизвика и изложбата от фотографии за празнуването на празника в Ценово през годините.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.