“Дворецът” на Мишо Аврамов (преди 1989 г. – Пионерски дом) е построен в центъра на града, непосредствено до северния вход на Градската градина и в съседство с бившето кметство (сега Съдебна палата). Малкият двор на юг от сградата сега е обрасъл с големи и силно разклонени дървета, които почти скриват от погледите тази красива, оригинална и загадъчна постройка. Независимо от това всеки може да прецени, че това е впечатляваща и стилна сграда, без аналог в нашия град. Само обраслият в увивни декоративни растения дом на наследниците на Екимови (сега там е кантората на адв. Александър Екимов), непосредствено до ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”, има някои сходни елементи с дома на Мишо Аврамов.

В сградата на Мишо Аврамов доминира раздвижената конфигурация на отделните тела на постройката, големите витринни сводести и богато орнаментирани прозорци и особено – изящната кула на покрива, придаващ нещо приказно и загадъчно на общия вид и “излъчване” на сградата – като ехо от старите средновековни замъци на страните от Западна Европа. Това безспорно е един от най-елегантните и впечатляващи частни домове в Свищов от първото десетилетие на XX век. Раздвиженият архитектурен силует, типичен за “необарока” и за ”сецесиона” с елегантната трапецовидна барокова кула над южната страна на постройката и орнаментираната с геометрични фигури мазилка по фасадата на сградата (без северната) излъчват усещане за изящност, хармония и загадъчност. Особено красиви и стилни са подпокривните дървени конструкции и елегантните резбовани дървени конзоли, които са забележителен елемент от конструктивните решения и орнаментиката на покрива. Типични за тази сграда са и декоративните “фризове” (декоративни релефни ивици по фасадата); орнаментираните “лизени”(тясна и плоска вертикална лента от зидария, използвана за зрително разграничаване на отделните плоскости на фасадата – елемент, който срещаме в почти всички “виенски” къщи на Свищов от края на XIX и началото на XX век, а и по-късно) (елегантните леки корнизи, които разделят и оформят възприемането на отделните етажни пространства на фасадата); дентикулите (”зъбчета”) под корнизите, които са характерен елемент от декорацията на този дом; обрамчените от декорации красиви правоъгълни и сводести прозорци, както и обрамчването на сложно остъклената входна врата. Всичко това е израз на сложно архитектурно решение на високо подготвен архитект, използващ елементи от “необарока”, но придаващ значително сецесионно звучене на тази прекрасна сграда.

Това архитектурно “бижу” е изградено през 1908 г. (отбелязано е на южната фасада и над входната врата) от Мишо Аврамов – от големия род на Генко Аврамов (от Преображенската махала на Свищов) – голям търговец на “соватска стока”. Основателят на рода Генко Аврамов е имал пет сина: Димитър, Костаки, Михалаки, Гаврил и Атанас. Собственикът на красивата къща – Мишо Аврамов – е син на Костаки Аврамов. Мишо Аврамов строи този “дворец”, замогнал се от сполучливите си търговски сделки. Умира на 13 август 1922 г. – на 62-годишна възраст.

“Дворецът” е голяма за времето си жилищна сграда: разполага с 11 стаи, 2 коридора, 2 антрета, тераса, складови помещения, две тоалетни на етажите, тавански помещения и две мазета. По външния си вид прилича на къщата на Лаос Функ в София, построена през 1903 г. от забележителните архитекти Георги Фингов и Киро Маричков. Домът на Функ в София се приема за ярък изразител на сецесиона в българската архитектура. Неговите (архитекти К. Маричков и Г.Фингов) изработват и архитектурните планове на построената през 1907-1908 г. сграда на Читалището в Свищов, при което е очевидно, че между къщата на Мишо Аврамов и сградата на Читалището има сходни елементи и похвати в декорацията на фасадите и на покривната конструкция. Можем
дори да допуснем, че богатият свищовски търговец Мишо Аврамов се е възползвал от присъствието на двамата известни архитекти в града, за да им възложи да направят архитектурните планове и на неговия дом. Засега това е само едно предположение, но смятаме, че може да се потвърди в следващите проучвания. Може също да се предположи, че и къщата на адв.Александър Екимов, строена по това време (1909-1910 г.), е дело на тези архитекти или на свързаните с тях специалисти и строители. (Адв. Ал.Екимов си спомня, че в семейството се говорело за архитектите, които са строили и двете къщи – на Мишо Аврамов и на Екимови).

След 1945 г. “дворецът” на Мишо Аврамов е национализиран. Първоначално домът се използва за квартири на видни общественици и учени. Тук са квартирували семействата на академик Иван Стефанов (художникът Ст.Стайков си спомня, че тук е живял неговият съученик Пиер Ив.Стефанов), на проф. Минко Русенов – ректор на ВФСИ “Д.А.Ценов” и др. По-късно сградата се приспособява за Дом на пионерите, с административни стаи, зали за занимания, дори в двора известно време е съществувал зоологически кът с лисици, вълци и др.диви животни.

След реституцията сградата е върната на наследниците. Сега тя е собственост на Елена Михайлова Бърнева (1937 г.) и Панайот Михайлов Бърнев (1933 г.), живеещи в столицата. Сградата се използваше от Роял” – ресторант с лятна градина.
Свищов, март 2007 г.

Радко РАДКОВ