Две слаби земетресения в България и няколко по-силни в Румъния бяха регистрирани през нощта и тази сутрин, пише Дир.бг. 
У нас единият трус е бил в района на Тополовград в 7:57 часа, сочи справка в сайта на БАН и Европейския сеизмологичен център. Силата му е била 3,2 бала по скалата на Рихтер, а дълбочината – 15,5 км.
Около 50 минути по-рано е отчетен трус и на 17 км от Раднево с по-слаб магнитуд – 2,8 по Рихтер и дълбочина 9 км., според данните на Европейския сеизмологичен център.
Няма данни за материални щети и пострадали.
Земните трусове в северната ни съседка пък са регистрирани в 23:28 часа, в 23:31 снощи, както и в 02:14, 03:07 и 04:29 часа българско време тази сутрин. Те са били със сила между 3,4 и 4 по Рихтер. Всички са били в района на град Търгу Жиу, на около 260 км от София, показват данните на Сеизмологичната служба към Българската академия на науките.
Вторичните трусове се групират в зона с радиус около 15 км, като почти всички от тях са усетени в района на по-силното сеизмично събитие в северната ни съседка вчера, по данни на Националния сеизмологичен център към НИГГГ-БАН. Трусът от 5,5 по Рихтер на 14 февруари се усети в много части на България, включително и София. Според сеизмолози не става дума за огнището във Вранча, откъдето идват едни от най-унищожителните земетресения в региона.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.