Две новородени бебета са били разменени в столична АГ болница, съобщава „24 часа“, цитиран от Дир. бг. Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица.
Заради съмнение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането, жена е поискала направата на ДНК тест. Той е потвърдил, че пеленачето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.
Младата майка е сигнализирала болницата, която започнала вътрешна проверка. Установено било, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката.
Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.
Резултатът от ДНК-теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо.
Очаква се незабавната намеса на социалните власти, които временно да поемат грижата за двете разменени деца, докато тече дело за установяването на истинските родители на децата.
За случая са уведомени полиция и прокуратура, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болницата, за да й бъде направен ДНК-тест и твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено или да е допусната грешка от страна на персонала.
От Районната прокуратура обявиха пред БТА, че вече има досъдебно производство по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текста в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.