Правителството одобри финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав, съобщи за Актуално Свищов кметът Генчев. Решението на правителството идва след редица настоявания от страна на общините по Дунав, които бедстват в резултат на набезите на комарите.

В резултат на многото дъждове и променливо време през тази пролет, се констатира прекомерно нарастване на популацията на комари по поречието на река Дунав, мотивират решението си от пресслужбата на МС.

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на реката. Дезинсекционна кампания ще се извърши чрез професионални средства и техника, за да се постигне масовото унищожаване на комарите и да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Актуално Свищов припомня: Липсата на средства от служебното правителство е създала проблема с комарите в дунавските градове. Това обясни кметът на Русе Пенчо Милков след обстойна проверка по казуса с нетипично високата популация на насекомите, предаде Ася Пенчева, кореспондент на БНР за Русе и региона.

Заради пропуск от страна на Министерството на здравеопазването да обяви навреме обществена поръчка за ларвицидно пръскане срещу комари, всички дунавски градове се борят със собствени средства и мерките са недостатъчни. Това стана ясно по време на брифинг на кмета на Русе Пенчо Милков, който пък тази нощ лично инспектира как работи фирмата за дезинфекция в града.

Според специалисти това закъснение за обявяване на обществената поръчка с повече от четири месеца е оказало своето влияние и дори да се случи сега, ефектът ще е минимален, а общинските администрации ще трябва сами да се борят с насекомите поне до края на септември.