Островният архипелаг по Дунав в близост до Свищов открай време е любимо място за лов на държавници от близкото минало, а и на днешни първенци. Димитър Стоянов, дълги години вътрешен министър, Костадин Лютов, прокурор на Народната република, Владимир Живков и др. партийни величия са демонстрирали точен мерник до 10 ноември по тези места. Д-р Желю Желев, Филип Димитров и много лидери на партии посещават след промените островите Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Магареца, Щуреца, Предела, Милка, Кичето, Катакуя и Безименен…
Уникалната природа на островната група до 1949 година е използвана от населението на околността за… изхранване на добитъка.
Следва период, който остава като най-черната страница в съвременната българска история – лагера на остров Персин, в който са изпращани инакомислещите.
От 1963 година са първите официални данни за лов на Беленските острови. Уникалната природа е естествена жизнена среда за диви прасета, сърни и зайци. Флората също е приказна.
През 1983 година на остров Персин се открива супермодерен за времето си кравекомплекс. Неговото тържествено откриване е уважено от много членове на партийното ръководство, които разказват на колегите си за изключителните възможности за лов. Зарежда се върволица от видни авджии, като по време на лов се стигало до отстрела на 30 глигана, припомнят стари хора. Тодор Живков и Пенчо Кубадински най-видни авджии на онова време така или иначе не се разписват в отстрелите. За сметка на това пък синът на партийния и държавен лидер Владимир идва на лов тук. 25 – 30 души от местната партийна върхушка придлужават Владко в ловния подвиг, по време на който успява да простреля 200-килиграмов глиган. Заради височайшото ловуване е задействан проект на УБО за превръщането на островите в международен ловен резерват, който не вижда реализация заради събитията от ноември 1989 година. Друг виден ловец посещавал дунавските острови е писателят Дончо Цончев, който сам разкрива, че от посещенията си е вземал не една и две теми за разкази с авджийска насоченост.
До 1000 лева излиза отстрелът на животни днес. Най-скъпо е удоволствието и лова на глигани. Следват вълкът и сърната, а най-евтино лисицата. За съжаление от известно време в ловните полета достъп имат само служителите на затвора, намиращ се на остров Персин.
В последно време управата на община Белене залага на уникалните природни дадености за развитие на туризма в района. Разработва се проект за откриване на туристически център. Отделно мястото съперничи по даденостите си на езерото Сребърна.
Александър ШАБОВ

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.