В 10-ата годишнина след създаването на най-дългия веломаршрут в България – 700-километровия Дунав Ултра, създателите на маршрута предлагат новa инициатива, обвързана с активния начин на живот: Персин на велосипед / Persina by Bike, съобщиха за Актуално Свищов инициаторите.
Първата по рода си регионална дестинация на Дунав Ултра – Персина на велосипед, ще представя възможностите за активен туризъм на територията на общините Белене и Никопол. За целта на 01.07.2023 ще стартира едноименната колоездачна офроуд обиколка по маршрут Белене-Никопол-Белене.
Самото предизвикателство предлага участие в категории Race (Състезание) и Hobby (За забавление) с мобилно приложение. Каузата на Персина на велосипед е аналогична като тази на големия маршрут: популяризиране на населените места край река Дунав. Събитието следва модела на Дунав Ултра, адаптирайки го за атрактивния регион на и около територията на Природен парк „Персина“. По този начин предприемачи, хотелиери, търговци, ресторантьори, доброволци, а дори и местни рибари, вече се интересуват живо от подготовката на инициативата, за да предложат най-доброто за гостите на събитието, представяйки по най-добрия начин своя собствен регион.
За първи път в близост река Дунав ще бъде изграден велосипеден лагер – тип къмпинг, където участниците ще разпускат в дните преди и след обиколката. След спортната част, Българското дружество за защита на птиците ще помогне на участниците и гостите да научат повече за екзотичните представители на птичия свят в Природен парк „Персина“.  А благодарение на екипа туристически водачи „Дунавска вълна“, желаещите ще имат възможност да посетят екзотичния о-в Персин.  Местни рибари и тези от сдружение „Амур“- град Никопол ще предложат така впечатляващите разходки с рибарска лодка до островите на река Дунав и т.нар. „Български Малдиви“.
Записванията за Персина на велосипед започнаха, като сред най-атрактивните участници са Богдан Кирчев, който през 2022 г. измина 700-километровата дистанция на маршрута Дунав Ултра за 36 часа с велосипед и Павел Андонов, който премина по маршрута за 7 последователни дни с едноколесен велосипед – унисайкъл. Към събитието има интерес и от Румъния, като се очаква 1/3 от участниците да са от Букурещ.
Повече за събитието можете да намерите на интернет страницата за приключението Персина на велосипед:  https://dunavultra.com/persina-by-bike/