МРРБ изработи карта с всички пътни проекти до 2040 г., пише вестник „Сега“. В картата е включен и мост над Дунав при Свищов…
Интерактивна карта за първи път показва плановете за развитие на транспортната инфраструктура на България до 2040 г. Тя е изготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и показва обектите от пътната и железопътна инфраструктура, интермодални терминали, летища, пристанища, вътрешни водни пътища, нови мостове и тунели, които ще се реализират на етапи до края на периода.
Включени са също проекти от основната и широкообхватна TEN-T мрежи, които са в експлоатация през 2022 г. или ще бъдат завършени до 2030 г., както и стратегически важни за България обекти, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до 2040 г.
Картата е публикувана на сайта на МРРБ(link is external) и в нея се посочват и различните етапи на реализиране на проектите.
Например в периода 2022 – 2025 г. трябва да завърши цялостното изграждане на участъка от Благоевград до Крупник на автомагистрала „Струма“ и трасето между Боаза и Павликени на автомагистрала „Хемус“, отбелязва МРРБ. Ще бъде завършена и пусната в експлоатация цялата автомагистрала „Европа“ от граничния пункт „Калотина“ до София. В този период трябва бъдат модернизирани и отсечките Видин – Монтана и Враца – Ботевград от трасето между Видин и Ботевград.
Предстои до 2025 г. да бъдат реализирани инвестиции и в модернизиране на инфраструктурата и подобряване на условията за работа на пристанищата Видин, Лом, Русе и Силистра на река Дунав, както и Черноморските – Варна и Бургас. Работата по тях ще продължи и през следващия период – от 2026 г.
До 2030 г. се планира да завърши строителството и в експлоатация да бъдат пуснати участъкът между Крупник и Кресна на АМ „Струма“, отсечката между Павликени и Шумен на АМ „Хемус“, както и участъкът между Кюстендил и Дупница от бъдещата магистрала „Рила“.
По направлението север – юг ще се работи за завършване на трасето между Монтана и Враца от пътя Видин – Ботевград и магистралите „Черно море“ и „Русе – Велико Търново“. Поетапно ще се модернизира трасето между Велико Търново и Хасково през Габрово и Стара Загора като трябва да завърши до 2030 г. Дотогава трябва да бъде завършен и тунелът под връх Шипка. В този срок правителството планира модернизиране и на пътния участък Монтана – София с тунел под Петрохан, а също така и изграждане на тунел на АМ Черно море“. До 2030 г. се очаква да бъде изграден „Дунав мост 3“ при Русе, който е обвързан с изграждането на магистралата „Русе – Велико Търново“.
На картата са представени и стратегическите инфраструктури проекти във фаза подготовка за предпроектно проучване. Такива проекти са още 4 моста на река Дунав – при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра. Предприети са действия по подготовка за построяването и на още един тунел под Стара планина, при с. Вонеща вода, съчетано с модернизирането на пътя Велико Търново – Димитровград през Прохода на Републиката.
Посочени са и градовете, които са допустими за участие по проект „Зелена мобилност“. Целта му е да насърчи устойчивата градска мобилност чрез развитие на екологичен, безопасен, функционален и енергийно ефективен транспорт. За подобряване състоянието на обществения градски транспорт и насърчаване на „зелената мобилност“ 40 български общини ще могат да кандидатстват за средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.