Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе домакин на симпозиум „Древното наследство”, който постави началото на XVII фестивал на античното наследство „Орел на Дунава”. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Най-старият фестивал на Балканите, посветен на античното наследство, се организира от Община Свищов, Историческия музей и Съвет по туризъм – Свищов.
Научния форум в Свищовската академия откри проф. д-р Стоян Проданов – почетен председател на Съвета по туризъм и ръководител катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. Приветствие към участниците поднесе проф. д-р Марияна Божинова – ректор на Академията и ръководител катедра „Икономика на туризма”. Гост на форума бе Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов. Сред участниците в научния форум бяха историци, археолози, представители на групи за възстановки.

С доклад на тема „Нове – Балкански врати” интересни факти и находки представи проф. Пьотр Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет. Проф. Дичек е лауреат на наградата „Златен орел” от тазгодишното издание на фестивала „Орел на Дунава”. Сред представените редки находки от Нове са диплома за римско гражданство и монети, с които се е плащало на войниците. Проф. Дичек показа и снимка на камък с надпис от началото на 5 век, доказващ, че точно античния град край Свищов е Нове. С доклад на тема „Готите в Долна Мизия”, историкът д-р Павлина Владкова поясни какво свързва Нове и Никополис ад Иструм. Интересни находки, открити през последния археологически сезон представи в своя доклад „Неизвестни древни съкровища и античното наследство на Нове” д-р Марин Маринов, уредник в Исторически музей – Свищов. С онлай презентация на тема „Историческите възстановки като феномен на културата”, в симпозиума участва историкът гл. ас. д-р Димитър Атанасов, ИЕФЕМ – БАН. За свързващия круиз с реплика на римски кораб от IV в. Danuvina Alacris (Живият Дунав) говори Боряна Станчева, представител на АДО „Дунав”, като подчерта, че в Асоциацията членуват 34 общини и всяка от тях има определена свързаност с древноримската история. Лични впечатления от круиза сподели проф. д-р Стоян Проданов – основател на римския реенактмънт в България, който бе единствения българин сред гребците – доброволци в седмия и най-дълъг гребен етап по река Дунав от сръбското селище Рам през Видин до Свищов. Проф. Проданов разказа любопитни моменти относно взаимоотношенията между членовете на екипажа, логистиката и евакуация при буря.
Представените факти, информация и находки от лекторите предизвикаха голям интерес и дискусии между участниците в симпозиума, сред които бяха студенти, академични преподаватели, участници и гости за фестивала от Италия, Сърбия и различни краища на България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.