Доц. Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН, организатор и ръководител на българо-полската археологическа мисия, започва проучванията си в Нове. Това съобщи пред Актуално Свищов самата тя.

Доц. Генчева продължава проучванията си по вътрешната улица, заобикаляща военния лагер и по останките от единствената разкривана до сега у нас сграда, представлявала офицерския клуб на легионерите в късната античност. Школата на Първа кохорта на Първи легион.

Това е схолето на легиона. Това е едно място за събиране на офицерите на първата кохорта на Първи италийски легион. Това схоле е построено през четвърти век. Интересното е, че на практика той е преустроен по-ранен склад за зърнени храни. Много важна сграда, каквато друга няма открита по нашите земи.

Това за доц. Eвгения Генчева е 37-мо археологическо лято в Нове, което ще бъде и последно, отдавайки се на заслужен отдих, сподели тя пред Актуално Свищов…

Вече работи екипът на д-р Агниешка Томас от Варшавския университет, която продължава проучванията си в южната част на легионния лагер. Работата там е все още в начален етап, тъй като на това място и в Нове, като цяло културният пласт е изключително богат и с голяма дебелина.

От началото на август на терен работи и екипът на проф. Пьотр Дичек. Тазгодишният лауреат на награда от фестивала “Орел на Дунава” – от Варшавския университет, също продължава своите проучвания.

Свищовлията д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология в ИМ – Свищов по традиция ще сложи край на археологическия сезон, превръщайки лятото в археологическа есен. Той започва работа през септември и продължава през по-голямата част на октомври. Той продължава своите проучвания западно от западната порта на легионния лагер и на по-късния град, където има разположени сгради извън крепостните стени.
Александър ШАБОВ