Доц. Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН започна днес 38-ите си археологически проучвания в Нове, видя Актуално Свищов.

Доц. Генчева и екипът й продължават проучванията си по вътрешната улица, заобикаляща военния лагер и по останките от единствената разкривана до сега у нас сграда, представлявала офицерския клуб на легионерите в късната античност. Школата на Първа кохорта на Първи легион.

Това е схолето на легиона. Това е едно място за събиране на офицерите на първата кохорта на Първи италийски легион. Това схоле е построено през четвърти век. Интересното е, че на практика той е преустроен по-ранен склад за зърнени храни. Много важна сграда, каквато друга няма открита по нашите земи.

Това за доц. Eвгения Генчева е 38-мо археологическо лято в Нове, което ще бъде и последно, отдавайки се на заслужен отдих, сподели тя пред Актуално Свищов. Повече от 20 работни дни ще продължи работата на терен.

Повече от три десетилетия тя е организатор и ръководител на българо-полската археологическа експедиция в Нове. Проучванията край Свищов започват през 1961 година.