Започна археологическият сезон в Нове, но базата, където живеят учените е превърната в кучкарник. Това съобщи за Актуално Свищов доц. Евгения Генчева, от Националния археологически институт с музей при БАН, която е организатор и ръководител на българо-полската археологическа мисия повече от 30 години.

„Общината е разрешила на жена да храни един куп кучета тук. Не знам как се казва, не знам коя е. Говорих с нея, но тя не иска, да чуе нищо. Обърнах се с молба и към Росен Маринов, директор Култура и културно наследство, да вземе някакви мерки. Той обеща да мисли, но минаха доста дни и не знам колко време ще трябва да мисли“, сподели доц. Генчева.

Сезонът започна преди дни с работа на екип от Университета „Адам Мицкевич“, Познан – Полша и тук след седмица ще има археологически материали, които ще бъдат разпръснати навсякъде, защото ще трябва да съхнат на слънце, споделя още ученият. „И върху тях ще тичат кучетата! Тук ще пристигнат и полските студенти, които не познават понятието „безстопанствени, улични кучета“. Ще тръгнат да им се радват, но ако някое от кучетата ги нахапе ще стане голям скандал“, сподели още ученият, който за 37-ми сезон ще работи на терен.

Общината трябва да вземе някакви мерки, да се махнат тези шест кучета, категорична е доц. Евгения Генчева.

„Общината е актувала археологическата база, като общинска собственост, би трябвало да се погрижи за нея поне веднъж. За тези години от Общината сме получили покрив над основната сграда, когато се реализира големия проект в Нове. Нищо друго, беше изпратен някакъв човек да окоси, но втори работник нает от нас довърши косенето“, сподели още архелогът.

Ако Общината не иска да се занимава – нека го каже ясно. Тогава ще прехвърлим базата на Националния археологически институт с музей при БАН и той ще я стопанисва. Така накрая ще се случи и основен ремонт, който е изключително необходим. А в момента свиваме всеки лев от теренни проучвания, за да може да направим дребен ремонт, да имаме някакви по-човешки условия за живот, продължава с проблемите изследователят на Нове.

Стане ли това – Общината да се откаже от базата и за нея да се грижи НАИМ – БАН няма да постъпи в музея, нито един материал, защото всичко, което се открие в Нове остава в музея. Това че музеят, не може да си служи с него или не знае какво да го прави, или не може да изкарва пари от него е проблем за музея, смята доц. Генчева.

„Не може да се грижим за всичко, защото тя не е на археолозите, тя е не Общината. А тя се прави, че базата не съществува. Тук толкова пари не трябват колкото някой си мисли“, обобщава доц. Евгения Генчева и все пак се надява за първи път Общината да помогне и поне проблемът с кучетата, да се реши.

Актуално Свищов припомня, че още на 7 декември 2022 година писа, че археологическата база се превръща бавно в кучкарник. Подробности ТУК