Четири ограничителни топки изникнаха до входа на жилищен блок на улица „Мир” 1, алармираха Актуално Свищов живеещи в блока.
СИГНАЛЪТ
„Когато навали сняг и тези ,,красиви топки“ – предназначени за тротоари, изкъртени незнайно защо и откъде, и нищо не подозиращи автомобили и хора преминават оттам се повредят и наранят, чия ще е вината? Не е ли в ресора на Общината и прилежащите й под изпълнителски фирми, да поставя подобни препятствия”, пишат недоволните.
Според тях поставянето на такива ненужни препятствия е акт на самоуправство и целящ отнемане и възпрепятстване нормалното пребиваване и придвижване на хора и МПС. Недоволните казват още, че ще внесат колективна жалба до Община Свищов , за това , кой и с какво право, без знанието на живущите и собствениците на жилища в блока е позволил монтирането на подобно съоръжение…
ОБИЩАНАТА НЯМА КАК ДА ДАДЕ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОДОБНО СЪОРЪЖЕНИЕ,
Категорично заяви кметът Генчев. По думите му процедурата е сложна и съгласувателна – подобни съоръжения Общината поставя в края на даден ремонт. И то там, където има сигнали, а монтирането става след разрешение от органите, контролиращи движението по пътищата. „Предполагам, че човекът има своите основания да постави това съоръжение, виждайки снимката, но то е незаконно”, коментира кметът. Той обеща, че общински служители ще посетят района.
ОТ ГОДИНИ НЯМАМ НИКАКВО СПОКОЙСТВИЕ. 
Буквално на сантиметри от прозореца ми спираха коли. Аз работя денем, а това ми пречи на нощния отдих, заяви пред Актуално Свищов Дамян Дамянов. Разговаряхме по телефон, защото той работи денем и потърси авторът час след като му бе оставен телефон за връзка.
Дамян Дамянов допълни, че е стигнал до поставянето на стоп съоръжението след като при паркиране е пострадала външната изолация на жилището му. И сега, по думите му, трябва да се прави ремонт преди настъпването на зимния сезон…
„Кварталният ме съветваше да записвам и давам номера на колите, които спираха под прозорците на жилището. Аз не съм човек, който иска да влиза в конфликт със съседите си”, заяви Дамянов. По думите му от паркирана кола много лесно от задния капак може да се влезе в жилището му – терасата е на не повече от 80 сантиметра от земята. „А и това не е паркинг. Той е отсреща”, допълни Дамян Дамянов, който е и домоуправител на жилищния блок.
По думите му той е подал сигнал лично до кмета Генчев. „Поисках от Общината да ми предоставят две саксии от тези, които поставиха на уличката до полицията срещу бившето „Спиди”. Аз заявих, че ще се грижа за цветята. Отговори ми заместник-кметът Иван Шопов, че нямат такива”, заяви още Дамян Дамянов.
„Аз имам приемо-предавателен протокол за тези четири топки от Общината и съгласие да бъдат поставени. Те отговарят на изискванията на Закона за движение на пътищата и са на разстояние 1,2 метра от сградата”, заяви в заключение Дамянов.
Вместо коментар: Зад разказания частен случай определено има междусъседско напрежение. Да, от паркирана кола може да се влезе в жилището! Да, външната изолация е пострадала! Да, това определено не е паркинг! Да, монтираните топки създават проблем на колите, които излизат от паркинга, видя авторът! И да, може би подобно стоп съоръжение може да доведе до значителна фрактура на човек, почерпен, прибиращ се в малките часове, ако липсва и осветление…
Примерите, че подобни съоръжения не са особена спирачка са много. Само на „Велешана” липсват десетина подобни стоп топки, а пет-шест са изкъртени явно при паркиране. Подобна е съдбата и на ограничителните колчета, които бяха монтирани пред бившата поликлиника –две са изкъртени, а четири до дни няма да ги има. Към този момент само две са в изправност.
Определено въпросът е до взаимно уважение между хората и взаимно зачитане на техните права…
Александър ШАБОВ
Снимки ТУК