Българските здравни власти да разрешат поставянето на втора бустерна доза ваксина срещу ковид. За това апелира пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините, пише вестник „Сега”. По думите му това е добър вариант, докато се появят специфични ваксини за Омикрон. Граждани съобщиха и пред „Сега“, че са се обаждали в наши болници с желание за поставяне на втори бустер, но оттам са им отговорили отрицателно.
„Всички в Европа се подготвят за лятна вълна на варианта Омикрон. Добре е да сме готови и в България“, коментира Илиев.
Според него вариантът Омикрон това лято вероятно няма да е свръхтежък и ще е сравнително по-лек, но според него няма основание да бъде забранен втори бустер. „Аз бих препоръчал на всеки втори бустер“, заяви той, добавяйки, че новите мутации изместват защитата от преболедуване и от предишни ваксинации. „Проблемът е не самият имунитет, който все пак спрямо оригиналния вариант остава сравнително висок след преболедуване или ваксенация. Проблем е това изместване на мутациите, което хваща периферията на имунитета“, обясни той. Според д-р Илиев 4-та доза е особено необходима за определени групи пациенти.
В-к „Сега“ попита здравното министерството очаква ли се и кога страната ни да разреши прилагането на втори бустер, както и кога е-системата ще бъде подготвена за това, за да могат хората да си получават и съответните сертификати. Оттам припомниха, че на 28 април т.г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата са направили съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването. „До настоящия момент цитираната възможност за прилагане на четвърта доза иРНК ваксина не е включена в кратките характеристики на ваксините, които са одобрени за употреба в ЕС“, посочват оттам.
Тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от Европейската агенция по лекарствата кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност. „При положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на МЗ“, казват оттам.
Относно готовността на националната здравно-информационн система в частта ѝ „Национален имунизационен регистър“ от МЗ заявяват, че от началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 до момента системата е адаптирана многократно, с оглед необходимостта функционалностите ѝ да съответстват на промените в кратките характеристики на ваксините, респ. на препоръките, изготвени след становища на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. „В този смисъл, проблеми не се очакват“, заявяват от МЗ.
Замряла ваксинация
Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на лечебните заведения, обявени на страниците на съответната РЗИ по области, посочват още от МЗ. Статистиката за поставените ваксини обаче ясно показва, че ваксинацията у нас е почти замряла. През последното денонощие са направени едва 2 имунизации, сочат данните от единния информационен регистър. Общо поставените към момента дози у нас са 4 404 808.
Опасност
Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се самоуспокояват по отношение на пандемията от КОВИД-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал, предаде ДПА. „Макар броят на установените случаи на ковид и на смъртните случаи да е спаднал с 90%, върховите стойности през януари и ограниченията в много държави да са отменени, схващането, че пандемията е приключила, е погрешно“, заяви Гебрейесус. По думите му СЗО остава силно обезпокоена от факта, че липсата на тестване и секвениране пречи да се видим развитието на вируса. „Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори“, каза шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.