Независимо дали сте се отправили към бара след дълга работна седмица или просто искате да се охладите в горещ ден, бирата е неразделна част от обичайния ритъм на живот на много хора.
Всъщност според проучване, средностатистическият възрастен човек в САЩ на възраст над 21 години консумира около 28,2 галона бира годишно.
Въпреки това бирата не е за всеки – и не само тези, които не харесват вкуса ѝ, трябва да се откажат от тази бутилка, пише VESTI.bg.
Вижте кои са шестте типа хора, които никога не трябва да пият бира, според д-р Джонатън Кунг, д.м., гастроентеролог в Mount Sinai.
1. Хора с диабет или преддиабет
Когато става въпрос за отваряне на бутилка бира, човек рядко се замисля за съдържанието на захар. Макар че в списъка със съставките невинаги захарта е посочена като съставка, тя се създава по естествен път, когато зърната ферментират под въздействието на дрожди.
„Бирата може бързо да предизвика повишаване на кръвната захар на пациента или в състояние на гладуване може да предизвика бързо покачване на инсулина и да предизвика хипогликемия, което също е опасно“, казва той.
2. Хора, които се опитват да отслабнат или са с наднормено тегло
Ако искате да свалите няколко килограма, може би ще искате да стоите настрана от тази популярна алкохолна напитка. „Бирата съдържа от 100 до 200 калории с малка хранителна стойност“, казва Кунг.
Според изследване, публикувано в Nutrients, дневните количества бира, по-големи или равни на 500 милилитра – увеличават риска да не отслабнете.
За тези, които се опитват да отслабнат, консумацията на бира може да попречи на достигането на дневния калориен дефицит, необходим за загубата на тегло.
Заменете бутилката бира с бутилка вода, за да спестите тези празни калории.
3. Хора с известна чувствителност към глутен или за цьолиакия
Тези, които спазват безглутенови диети, трябва да се опитат да избягват пиенето на бира, тъй като тя може да допринесе за бъдещи храносмилателни проблеми.
„Бирата често съдържа глутен, който може да предизвика възпалителна реакция в червата на много пациенти, което води до стомашно-чревни симптоми“, казва Кунг.
Съществуват безглутенови бири, които могат да бъдат по-добри за хората с хранителна чувствителност.
4. Хора със синдром на раздразнените черва
Стомашните проблеми не са приятни за никого, особено за тези със синдром на раздразненото дебело черво.
„Бирата често причинява подуване на корема, газове, диария, а понякога и болки в корема, като дразни стената на червата или причинява задържане на течности при някои пациенти“, казва Кунг.
5. Хора с хронично чернодробно заболяване или цироза
Въпреки че пиенето на бира може да звучи като добра идея след дълга седмица, ако имате чернодробно заболяване или цироза, ще искате да стоите настрана.
„Бирата е алкохол, който, когато се метаболизира от вече раздразнен черен дроб (често в условията на цироза, вирусен хепатит или автоимунно заболяване), може допълнително да ускори увреждането на паренхима на черния дроб и в крайна сметка може да доведе до спад в чернодробната функция“, казва Кунг.
6. Пациенти с киселини в стомаха
Може би знаете, че трябва да избягвате храни, които са киселинни или с високо съдържание на мазнини, когато става въпрос за предотвратяване на стомашни киселини, но според Кунг към този списък трябва да се добави и бирата.
„Известно е, че бирата отслабва способността за затваряне на долния езофагеален сфинктер (който отделя стомаха от хранопровода), в резултат на което повече киселина се връща в хранопровода, което води до симптоми на киселини.“

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.