Най-късно юни месец БТА ще има свой пресклуб в Свищов. Това съобщи в отговор на въпрос заместник-кметът Станислава Стоянова по време на дебата за предоставяне на помещение на националната медия, проследи Актуално Свищов.
Както „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!“ първи съобщиха Българската телеграфна агенция открива пресклуб в Свищов.
Единственият изикал се по време на гледане на точката Калин Костов изрази възторг и подкрепа и пожела откриването да стане час по-скоро. Това по думите му щяло да постави Свищов на медийната карта на България и света. Той пророкува, че откриването на пресклуба щяло да повиши качеството на медиите в града на Щастливеца, цитирайки поименно два местни вестника.
В крайна сметка съветниците с пълно единодушие предоставиха помещение на БТА.
БТА е юридическо лице на бюджетна издръжка. Като национален независим информационен институт на Република България, агенцията осъществява дейностите, определени в Закона за БТА, включително да създава кореспондентски бюра в страната и чужбина, както и да открива и поддържа структура от журналистически и помощни екипи в страната и чужбина. Именно развитието и разширяването на информационната дейност на агенцията налага разширяване на мрежата от пресклубове на БТА.
Това се казва в писмо от Кирил Вълчев, генерален директор на БТА до управата на Свищов. Писмото е от 17 януари. В тази връзка ОбС-Свищов предстои да гласува решение.
Очаква се на редовното заседание за януари съветниците да дадат съгласие за предоставяне за безвъзмездно управление, за срок от 10 (десет) години, нежилищен имот, частна общинска собственост, представляващ помещение – офис със ЗП 36,91 кв. м., находящ се на ул. “Цар Освободител” № 74А.

  • Вместо коментар: Идеята на БТА да открие пресклубове в страната, включително в Свищов, е от 2006 година. Кризата от 2008 отложи нещата.
    Сега явно са решили най-накрая Свищов да поеме информационно Белене и Ценово, които са прекалено отдалечени за кореспондентите на Плевен, Русе и Велико Търново…
    От свои източници Актуално Свищов научи, че БТА изпраща стажант в града на Щастливеца! Момичето, което е студент журналистика във ВТУ, родом от Свищов, като се завърти в родния си град и види с очи героите на Щастливеца – едва ли ще остане до пенсия в родния град…
    Качество на медиите се осигурява със спазване на Етичен кодекс на българските медии, който Актуално Свищов спазва! Отделно – медиите, отразяват това, което се случва край техните новинари. Съветници правят 30-минутни заседания и ги отразяват…

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.