Тази година май в страната ще бъде с температури около нормата – очаквани средни максимални – между 20 и 25 градуса, по Черноморието по-ниски – от 18 до 20 градуса. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Във валежно отношение в Северна и в Западна България ще бъде с близки или малко над нормални валежи, а в Южна и в Източна с малко под нормата.

След повече облаци и по-хладно време на 1 май, на втори и трети ще бъде предимно слънчево. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и там не е изключено за кратко да превали. Максималните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса. До края на първата десетдневка – от 4 до 9 май, се очакват чести краткотрайни валежи. В западната половина от страната ще има повече облаци и условия за краткотрайни валежи с гръмотевици. Повече ще вали над Западна и Централна България, а по-редки и по-слаби ще бъдат валежите над източните райони и по Черноморието. Дните с повече валежи ще бъдат 8 и 9 май.

В началото на второто десетдневие на запад ще настъпи стабилизиране на времето, а на изток ще има облаци и превалявания. Ще бъде предимно слънчево и отново ще се затопли с дневни температури до 23, 28 градуса, по-хладно по Черноморието. Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще настъпи за по-продължителен период – от 16 до 22 май. По-продължителни и на повече места ще са валежите в следобедните часове, в южната половина от страната.

През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, а температурите ще са около климатичните норми за страната.

На 24 май ще бъде предимно слънчево, а валежите ще са на малко места главно в планините от западните райони. Повече валежи са очакват на 25 май, в Западна България. Ще бъде и топло с температури над нормата.

От 26 до 30 ще има повече слънце. Месецът ще завърши със следобедни краткотрайни дъждове в централните части от страната.