До края на тази седмица се очаква област Велико Търново да влезе в етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 и ще бъдат наложени противоепидемични мерки, съобщиха от областната управа. Днес се проведе заседание на работната група към Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Заседанието бе водено от заместник-областния управител Огнян Стоянов и на него присъстваха представители на РУО, Инспекцията по труда, ОДБХ и ОД на МВР.
Въвеждането на противоепидемичните мерки ще следва логиката на Националния оперативен план. Със заповед на директора на РЗИ за един месец носенето на маски в здравни заведения за извънболнична помощ, обществен транспорт и социални институции става задължително, но не и за малки деца. Всички работодатели ще трябва да организират дезинфекция в работните помещения и да не допускат в тях лица със симптоми, както и дистанционна форма на работа при възможност. Хора, които не са от едно домакинство, на открито трябва да спазват дистанция от 1,5 метра, а мярката важи и за търговските обекти. В детските ясли и градини ще се извършва сутрешен филтър, като д-р Недева подчерта, че носенето на маски важи предимно за болните, а не за здравите хора.
Към днешна дата в областта е отчетена 14-дневна заболяемост от 101,92 на 100 хил. души спрямо 53,83 на 100 000 за миналата седмица. За сравнение показателят за страната е 248,43 на 100 000. Това означава, че все още сме в етап 0. Броят на хоспитализираните към момента е 31 души срещу 19 за миналата седмица, а под карантина в областта са 74 души повече спрямо 18 юли.
От диагностицираните за предходната седмица 146 нови случая с най-висок относителен дял са случаите във възрастова група 20-64 години – 73, следвани от лицата над 65 г., които са 66, групата от 0 до 6 г., които са 4, и групата на 7-19 г. – съответно 3 случая. Хоспитализирани са общо 30 лица, в това число и 2 деца. В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се лекуват 3 деца, едното от които е от град София, на 2 години. Всички хоспитализирани са в неусложнено състояние с изключение на един пациент на интензивно лечение в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в гр. София. В момента в областта заетите легла с пациенти с COVID-19 са 31.
В региона са поставени общо 118 077 дози ваксини с натрупване. Към момента са ваксинирани 87 деца (с натрупване) на възраст от 5 до 11 години. Имунизациите на деца стават в кабинета на РЗИ в старата столица след записване.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.