До края на седмицата в Свищов пристигат до 80 бежанци, научи Актуално Свищов. В момента върви организацията на транспортирането на хората от румънско-украинската граница до града на Щастливеца.
По този повод сайта на община Свищов публикува следното съобщение:
Във връзка с обявената дарителска кампания за бежанците от Украйна, които пристигат в Свищов, Община Свищов благодари на всички отзовали се до момента и отправя следното уточнение относно вида на необходимите консумативи.
От първа необходимост са:
• санитарни консумативи (почистващи и хигиенизиращи препарати, тоалетна и домакинска хартия, памперси, мокри кърпи, препарати за лична хигиена – сапуни, шампоани, паста за зъби и др.)
• спално бельо (чаршафи, одеяла, шалтета, възглавници и др.)
• домакинска посуда (чинии, вилици, лъжици, ножове, тенджери, тави и др.)
• хранителни продукти (всякакъв вид пакетирани и консервирани храни)
• дрехи и обувки (сезонни, здрави, чисти и по възможност нови)
Даренията се приемат в административната сграда на Община Свищов.
Напомняме ви, че предходните дни пристигнаха две семейства с малки деца, а днес са на път още около 60 човека, с което броя на украинските граждани ще се увеличи драстично. Точна информация към момента за техния брой, пол и възраст няма. Такава ще бъде изготвена на място. Пристигащите от Украйна в Свищов ще бъдат настанени в новоизградените социални жилища в града. Списъкът с консумативи по-горе е съобразен с нуждите от първостепенно значение, като Община Свищов ще актуализира този списък и ще го популяризира своевременно чрез официалния сайт на Общината и социалните мрежи, след като бъде установено от какво още се нуждаят хората.