До 45 дни работещ асансьор в бившата поликлиника, това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината, позовавайки се на информация от Дунавско дело.

Неработещият асансьор в Поликлиниката в Свищов е тема, която неведнъж е ставала обект на дискусии. Изградено преди 10 години, съоръжението работи няколко дни и реално не влезе в експлоатация. Оказа се, че то няма технически документи и е “сглабяно” като конструктор Лего.

Това остави разочаровани много граждани на Общината, които тогава посрещнаха новината за изграждане му с радост, че ще бъдат улеснени в придвижването си. „За хора като мен, трудно подвижни, е истинско предизвикателство да се кача по стъпалата, да не кажа, че е почти невъзможно. Всички тези години очаквах да заработи този асансьор, но това не се случваше”, каза Магда от Свищов, която след претърпяна катастрофа не успява да се раздвижи напълно.

За съоръжението, изградено по проект, са изхрачени близо 200 000 лева.

Новината е, че този проблем е на път да бъде решен. „Започна демонтажът и подмяната на асансьора в Поликлиниката. Много пъти съм повдигал въпроса и съм търсил отговори защо се стигна до тук. Защо едно ново съоръжение, не използвано, трябва да бъде напълно подменено”, коментира кметът на Генчо Генчев.

При демонтирането му се оказва, че състоянието на ревизионната шахта е плачевно, тя се наводнява и в нея има повече от един метър вода, което го прави изключително опасен. Новият асансьор е на стойност 120 000 лева, срокът за изпълнението му е 45 календарни дни, но се очаква той да заработи възможно най-скоро. Фирмата, която се е заела с подмяната на съоръжението, е лидер в производството на асансьори. „Не е добре, че отново трябва да се влагат средства в нещо, за което вече е платено, но не можем да оставим трудно подвижните хора, инвалидите, майките с детски колички да се чудят как да се качат по стъпалата”, добави свищовският градоначалник.

А Магда отново гледа с надежда и очакване. „Вярвам, че скоро ще се радваме на един работещ асансьор, защото това не е екстра, а необходимост. Само човек, изпаднал в неравностойно положение, може да ме разбере напълно. Благодарна съм, че се постави рампа на входа на болницата. Видимо е, че вече се обръща внимание и на нас – хората в нужда, за което мога само да изкажа адмирации към сегашното управление ”, допълни тя.

Предстои обявяването на обществена процедура за подмяна на стационарните асансьори в МБАЛ „Д-р Д. Павлович”, които са морално и технически остарели. Ще се търси решение за функционирането на обществена тоалетна в болницата, но там трябва да се разчита и на съвестта на гражданите.