Тази година през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 1° до 3°, в Южна България и по Черноморието – между 3° и 6°, а в планините – между минус 8° и минус 4°. Това съобщиха в месечната си прогноза от Института по метеорология и хидлогия.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите – между 15° и 20°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 mm, в планините и южните райони – между 60 и 80 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните за периода. Около средата на десетдневието, когато ще има повече слънчеви часове и вероятността за валежи е малка, дневните ще достигат на места до 17°-18°, а и минималните ще са над нулата. Бързи атмосферни смущения ще преминават от запад на изток през страната на 2-и и към 8-и февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места и с валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, и ще са последвани от краткотрайно понижение на температурите.

В края на първото и през първите дни на второто десетдневие има повишена вероятност за обстановка с повече валежи и застудяване, при което дъждът в много райони ще преминава в сняг. Впоследствие времето ще е променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие отново ще се създадат условия за валежи и студено нахлуване. През следващите дни до края на месеца по-голяма е вероятността да има повече облачност, с прекъсвания – и валежи, а температурите ще са близки и по-ниски от обичайните за периода.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.