1. Видео игрите
Вероятно всички деца от 90-те сме имали видео конзоли и обожавахме да играем с часове на тях. Да, игрите бяха с ужасна графика, но на кого му пукаше за такива неща тогава? Важното е, че игрите бяха наистина забавни, а онова куче, което ни се хилеше, когато не можехме да уцелим патицата, наистина заслужаваше да изяде един бой…
2. Ролерите
Ролерите бяха страшен хит през 90-те и всяко дете си мечтаеше да има един чифт.
3. Игрите до късно навън
Днес малко деца ще разберат каква е насладата от това да играеш до късен мрак пред блока, а накрая да се прибереш уморен, изгладнял, мръсен, но щастлив. Родителите не следяха всяко наше действие и времената сякаш бяха по-спокойни. И вместо да си играем на телефоните, ние играехме на стражари и апаши, жмичка, ластик, дама и т.н., и т.н. Ако днешните деца наблягат на бройката на приятелите във Фейсбук, тогава приятелствата пред блока бяха истински.
4. Маколи Кълкин
„Сам вкъщи“ беше един от любимите ни филми, а Маколи Кълкин ни беше особено симпатичен. Тогава актьорът имаше голям потенциал да се превърне в звезда със зашеметяваща кариера, но това не се случи… Днес Маколи се опитва да стъпи отново на крака.
5. Филмите
Добре, може би бяхме твърде малки за великите класики на 90-те, но в първото десетилетие на новия век започнахме наистина да ги оценяваме. Само си помислете – „Изкуплението Шоушенк“, „Боен клуб“, „Големият Лебовски“, „Фарго“, „Криминале“, „Мълчанието на агнетата“, „Форест Гъмп“, „Списъкът на Шиндлер“ и още толкова много класики. Филми, които нямаха нужда от грандиозни визуални ефекти, нямаха надути бюджети, но пък разчитаха на страхотни сценарии. Дали има друго десетилетие, което да е събрало толкова велики филми?
6. Момичешките банди
Destiny’s Child, Spice Girls, TLC… Момичетата си мечтаехме да сме част от тях или поне ги слушахме непрекъснато.
7. Момчешките банди
Всяка от нас си имаше любима група и, естествено, любим певец от нея. Най-любимите ни бяха Backstreet Boys, *NSYNC и Take That.
8. Липсата на войни
90-те години бяха много по-спокойно време от това, в което живеем днес.
9. Анимациите
В края на 80-те започва ренесансът на „Дисни“ и през 90-те излязоха невероятни филмчета, които днешните анимации още не могат да стигнат (не, „Замръзналото кралство“ не може да се мери с тях). Освен това можехме по цял ден да гледаме Cartoon Network, дори и думичка да не разбирахме на английски.
10. Чувството да се потопиш в мига
През 90-те живеехме за мига и наистина бяхме потопени в това, което се случва. Не че имаме нещо против селфитата и Инстаграм като цяло, но през 90-те на никого не му хрумваше да си снима закуската или да документира всяка своя крачка. Правехме лудории, играехме до пълно изтощение и ходехме на страхотни училищни екскурзия, но не изпитвахме нуждата да сме live във Фейсбук, защото бяхме(a)live в онзи миг и това беше напълно достатъчно.
https://dama.bg/ © Dama.bg

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.